Střídmá konzumace alkoholu může prospívat srdci a cévám. Ale i malé dávky etanolu přijímané každý den zvyšují riziko rakoviny. A potvrzuje to další výzkum, tentokrát provedený vědci z Britské Kolumbie. Podle kanadských onkologů a epidemiologů nejsou před rakovinou ochráněni ani lidé, kteří si dopřejí v průměru dvě piva denně.
Profesor Adam Sherk z University of Victoria k tomu došel použitím mezinárodního modelu škod způsobených alkoholem. Podrobil mu tři zdroje dat z roku 2014, která se týkala konzumace alkoholu u obecné populace v Britské Kolumbii.
Jako střídmá konzumace bylo stanoveno množství deset nápojů (jeden nápoj = půllitr lehkého piva či dvě deci vína) týdně u žen a patnáct nápojů týdně u mužů.
Jenže ze všech úmrtí na rakovinu, kterou způsobila konzumace alkoholu, připadala polovina zesnulých na osoby konzumující alkohol střídmě. Osmatřicet procent osob, které zemřely na jakoukoli chorobu způsobenou konzumací alkoholu, konzumovalo alkohol střídmě.
„Pokud se chcete vyhnout rakovině, chorobám souvisejícím s konzumací alkoholu a předčasnému úmrtí, pak nepijte vůbec. A když pijete, nikdy nepijte více než jeden nápoj denně. Když jde o konzumaci alkoholu, pak platí, čím méně, tím lépe,“ míní profesor Sherk.
Sledujte nás na sociálních sítích: