Co má společného ústní voda s petrželí a tmavou čokoládou? Tak to byste neuhodli. Tahle trojice totiž zlepšuje vzhled podlitin a napomáhá jejich „léčbě“. Kterému pomocníkovi dáte přednost právě vy?
Pohmožděnina, podlitina, modřina či modrák. Přestože každý ví, jak tohle „zranění“ vypadá, málokdo tuší, proč se vlastně tvoří. Tak samozřejmě, že je to následek tupého nárazu. Ale co dál? Pak na inkriminovaném místě dochází k poškození cév a úniku nahromaděné krve přímo do tkáně. Ze začátku má tato „ozdoba“ namodralou barvu, a to kvůli přítomnosti krevního barviva hemoglobinu, postupem času dochází k jejímu tmavnutí, zelenání, hnědnutí až žloutnutí. Chcete hojení „jelita“ podstatně urychlit? Omrknete domácí zásoby, pár „medikamentů“ se tam jistě najde!
Ústní voda? Tu ocení nejen chrup
Používáte ústní vodu, protože na ni stomatologové nedají dopustit? Pak vás možná udiví, že tato tekutina se nehodí jen k likvidaci zubního plaku a bakterií, které s radostí pobývají v mezizubních prostorech. Svěží „kloktadlo“ se báječně uplatní jako všestranný pomocník! Zbavuje totiž pračku usazených nečistot a odpuzuje blechy. Zároveň bojuje proti lupům, zmenšuje rozšířené póry a nahrazuje deodorant. Tím její všestrannost zdaleka nekončí. Pokud si jí budete hematom masírovat pár minut, už nebude tak výrazný. A s každým dalším opakováním se to ještě zlepšuje…
Petržel, zelené řešení
Pěstujete si doma petrželku? Děláte dobře. Bylinka pocházející z jižní Evropy má zajímavé schopnosti, jelikož povzbuzuje trávení i vylučování moči. Odborníci jsou si také jistí, že posiluje obranyschopnost, chrání buňky před rakovinovým bujením a detoxikuje tělo. Aby toho nebylo málo, rovněž platí za prevenci osteoporózy a kardiovaskulárních chorob. Díky obsahu vitaminů C a K tlumí bolesti i záněty, a v neposlední řadě urychluje hojení modřin. Přiložte pár roztrhaných lístků přímo na pohmožděninu a nechte „
obklad“ působit. Výsledek vás překvapí!
Tmavá čokoláda. To není vtip
Hořká čokoláda už dávno není považována za zlo, jemuž je lepší se obloukem vyhnout. Vědci ji naopak doporučují s tím, že prospívá mozkovým funkcím, pomáhá regulovat cholesterol a snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Ale léčí i podlitiny! Je to proto, že kakao obsahuje bioaktivní sloučeniny s protizánětlivými vlastnostmi, což pokožka jen přivítá. Jak tenhle sladký zlepšovák využít v praxi? Čokoládu nechte lehce roztavit v parní lázni a po mírném zchlazení ji rozetřete po postižené oblasti. Zbývá už jen překrýt obvazem a vyčkat, až její složení přispěje k regeneraci cév a umožní lepší průtok krve.
Sledujte nás na sociálních sítích: