Muži většinou bílým jogurtům moc nefandí. Když si ale dopřejí minimálně dva týdně, výrazně tím u sebe sníží riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku. Vyplývá to z rozsáhlého výzkumu klinických odborníků z amerického státu Washington. Bílé jogurty fungují v těle jako probiotika, normalizují střevní mikroflóru a zvyšují v ní počet blahodárně působících bakterií.
Z analýzy zdravotního sledování čtyřiceti tisíc mužů v průběhu dvaceti let vyplývá, že konzumace dvou a více jogurtů týdně u nich výrazně snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. A to v i případě, že už mají prekancerózní útvary – adenomy neboli polypy – ve střevech. Sledovaní muži totiž podstupovali pravidelně endoskopii.
Riziko rakoviny tlustého střeva se přitom u mužů při konzumaci jogurtů sníží až o šestadvacet procent.
Ačkoli stejný tým zkoumal v rámci studie také padesát tisíc žen, u nich žádný ochranný účinek jogurtu před rozvojem rakoviny prokázán nebyl
„Jogurt může mít také protizánětlivé účinky a může snižovat propustnost střev, protože vznik adenomu ve střevě souvisí se zvýšenou propustností střevní stěny,“ tvrdí doktor Yin Cao z Washington University.
Přidejte i brokolici
To vědci ze Singapuru se rozhodli využít rovnou dvou potravin, které jsou dobře známé pro své blahodárné účinky při prevenci rakoviny tlustého střeva. Spojili bakterie z probiotik s výtažky z brokolice. Směs pak podávali hlodavcům s rakovinou tlustého střeva. Sulforafan z brokolice v součinnosti s bakteriemi mléčného kvašení zabil většinu nádorových buněk.
Nádory u myší, které dostávaly zmíněnou směs, byly třikrát menší než u srovnávací skupiny těchto hlodavců požívajících běžnou stravu. A podle analýzy tkání dokázal přípravek zabít pětasedmdesát procent nádorových buněk. Vědci ze Singapuru doufají, že jejich objevy pomohou jak v prevenci rakoviny tlustého střeva, tak při vývoji účinných léků proti ní.
„Jedním ze vzrušujících aspektů naší strategie je to, že využívá jen běžné prvky zdravého životního stylu, takže dokáže normální stravu využít k dosažitelnému levnému způsobu léčby,“ tvrdí profesor Matthew Chang.
I když jeho tým pracoval s upravenými kulturami mléčného kvašení a výtažkem z brokolice, podle jeho názoru pravidelná a častá konzumace živých bílých jogurtů a brokolice zajistí stejný účinek. Minimálně v prevenci rozvoje rakoviny tlustého střeva.
Sledujte nás na sociálních sítích: