O škodlivosti tuků slyšíme snad ze všech stran. O těch zdravých se už ale hovoří málo. Zdravé tuky najdeme v mnoha potravinách. Řekneme vám v jakých.
Olivy
Nejen hojně využívaný olej, ale samozřejmě také samotné plody jsou bohatým zdrojem vitaminů, minerálů a zejména nejzdravějšího tuku vůbec. Olivový olej je tvořen omega-9 nenasycenými mastnými kyselinami, bílkovinami, vápníkem, železem, draslíkem, vitaminy A, B a C. Olivy mají protizánětlivé účinky a jsou velmi zdravé.
Avokádo
Avokádo je jedním z nejzdravějších plodů, které se i přes vyšší tučnost doporučuje konzumovat při nejrůznějších dietách. Je totiž bohaté na mononenasycené tuky, které zvyšují hladinu dobrého cholesterolu a snižují ten špatný. Avokádo má také vysoké množství vitaminu E, který zvyšuje imunitu a má také blahodárné účinky pro stav vaší pleti. Navíc obsahuje mnoho bílkovin, které jsou při redukci váhy podstatné.
Ořechy
Ořechy a semena jsou bohaté na kvalitní bílkoviny, vitaminy skupiny B a E, hořčík, draslík a měď. Ořechy účinně snižují stres, pomáhají předcházet zánětům a snižují riziko vzniku rakoviny, cukrovky, srdečních onemocnění a také podporují činnost střev. Nejvíce omega-3 mastných kyselin obsahují vlašské ořechy. Ořechy a semena je vhodnější jíst pravidelně a v menších dávkách.
Ryby
Jak už jsme uvedli v nadpisu, ryby patří k hlavním zdrojům omega-3 mastných kyselin, vysoce kvalitních bílkovin, zinku, selenu, železa, vitaminu D a B12. Obsah všech kvalitních vitamínů, minerálů a tuků příznivě ovlivňuje činnost mozku a přispívá ke zdraví našich cév. Ryby byste měli do svého jídelníčku zařadit alespoň dvakrát týdně.
Luštěniny
Mysleli jste, že luštěniny tuky neobsahují? Právě naopak! Jsou bohaté na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, mají vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Nejvíce zdravých tuků má červená čočka, mungo a bílé fazole, cizrna a sója. Luštěniny podporují udržení správné střevní mikroflóry, stabilizují hladinu krevního cukru a krevní tlak.
Čokoláda
Kvalitní čokoláda a kakao jsou bohaté na antioxidanty, obsahují zdravé nasycené tuky, vlákninu, hořčík, draslík, železo, měď, mangan, vitaminy A, B, C a E a theobromin, který snižuje tlak, chrání cévy a příznivě působí na dýchací cesty. Řeč je ale o čokoládě, která obsahuje více než 70 % kakaa.
Zdroj: helpguide.org/articles/healthy-eating/choosing-healthy-fats.htm, precisionnutrition.com/all-about-healthy-fats
Sledujte nás na sociálních sítích: