Příliš horké nápoje zvyšují riziko rakoviny hltanu

Milovníci polévek nedají dopustit na to, když se podávají těsně po skončení varu a jsou tak extra horké. Jenže pití nápojů a konzumace jídel, která mají více než šedesát stupňů Celsia, vážně ohrožuje zdraví. Vysoké teploty poškozují DNA v buňkách úst a krku.

Takové poškození může být i karcinogenní mutací.

Bezpečná šedesátka

„Mnoho lidí si velmi vychutnává pití horkého čaje, kávy nebo jiných nápojů. Nicméně podle našeho výzkumu pití velmi horkých nápojů zvyšuje riziko rakoviny hltanu a jícnu. Proto je rozhodně rozumné, aby lidé nechali nápoj před konzumací zchladnout,“ tvrdí onkolog doktor Farhad Islami z Teheránské univerzity.

Zchladnout znamená snížit teplotu polévky či nápoje na šedesát stupňů či méně.

Konec tradicím?

„Je nadmíru rozumné informovat o těchto výsledcích širokou veřejnost a aplikovat tato doporučení na všechny typy nápojů a jídel, lidé by měli počkat s konzumací do chvíle, kdy nápoj dosáhne teploty šedesáti stupňů Celsia,“ tvrdí doktor Islami.

V mnoha zemích světa pijí čaj a kávu extra horkou, v Asii si libují v konzumaci extra horké polévky.

Ale už teplota sedmdesát stupňů Celsia, pakliže člověk konzumuje nápoje a jídlo této teploty denně, zvyšuje riziko rakoviny hltanu a jícnu o devadesát procent.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro vás, Berany, přináší zajímavé možnosti a nové perspektivy. Energie okolního světa vás bude motivovat k tomu, abyste se pustili do nových projektů a vyburcovali se ze zajetých kolejí. Vaše přirozená odvaha a rozhodnost vá... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

5 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:16
200 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat