Příliš horké nápoje zvyšují riziko rakoviny hltanu

Milovníci polévek nedají dopustit na to, když se podávají těsně po skončení varu a jsou tak extra horké. Jenže pití nápojů a konzumace jídel, která mají více než šedesát stupňů Celsia, vážně ohrožuje zdraví. Vysoké teploty poškozují DNA v buňkách úst a krku.

Takové poškození může být i karcinogenní mutací.

Bezpečná šedesátka

„Mnoho lidí si velmi vychutnává pití horkého čaje, kávy nebo jiných nápojů. Nicméně podle našeho výzkumu pití velmi horkých nápojů zvyšuje riziko rakoviny hltanu a jícnu. Proto je rozhodně rozumné, aby lidé nechali nápoj před konzumací zchladnout,“ tvrdí onkolog doktor Farhad Islami z Teheránské univerzity.

Zchladnout znamená snížit teplotu polévky či nápoje na šedesát stupňů či méně.

Konec tradicím?

„Je nadmíru rozumné informovat o těchto výsledcích širokou veřejnost a aplikovat tato doporučení na všechny typy nápojů a jídel, lidé by měli počkat s konzumací do chvíle, kdy nápoj dosáhne teploty šedesáti stupňů Celsia,“ tvrdí doktor Islami.

V mnoha zemích světa pijí čaj a kávu extra horkou, v Asii si libují v konzumaci extra horké polévky.

Ale už teplota sedmdesát stupňů Celsia, pakliže člověk konzumuje nápoje a jídlo této teploty denně, zvyšuje riziko rakoviny hltanu a jícnu o devadesát procent.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 44 v roce 2024 přináší pro Berany spoustu energie a příležitostí k osobnímu růstu. V tomto období se můžete cítit obzvláště motivováni k dosažení svých cílů. Využijte tento nával energie ke krokům vpřed, ale zároveň buďte ... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:16
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:14
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:11
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat