Paradox obezity je vlastně začarovaný kruh. Vědci z Texasu totiž prokázali, že lidé, kteří mají sedavý životní styl a holdují nezdravé stravě z rychlého občerství, začnou jíst zdravěji, když začnou cvičit. Pohyb a změna jídelníčku jsou přitom stěžejní pro udržování normální postavy. A sport přitom vede ke změnám v mozku tak, že touží po zdravější stravě.
Tvrdí to vědci z University of Texas, kteří sledovali 2 680 osob, které vedly sedavý životní styl. Část z nich se zapojila do programu změny životního stylu, což zahrnovalo především zapojení se do pohybových aktivit třikrát týdně. Jedinci, kteří cvičili alespoň třikrát týdně ale nemuseli být nuceni ke zdravé stravě. Cvičení v nich automaticky vyvolalo změnu chutí, takže automaticky volili libové maso, zeleninu a ovoce.
„Proces zahrnující změnu pohybového režimu může pozitivně ovlivnit stravovací chování. Jedním z důvodů, proč podporujeme pohyb, je právě to, že může vyvolat zdravé změny i v jiných oblastech života. Tato kombinace je přitom velmi účinná v prevenci onemocnění a obezity,“ tvrdí profesorka Molly Bray z University of Texas v Austinu.
Pozor na rychlost
Kromě nedostatku pohybu a špatné stravy se v dnešní době na naší postavě a zdraví negatovně projevuje i fakt, že jídlo spořádáme rchlostí blesku. I vy často nestíháte, takže do sebe oběd prostě
„naházíte“ s tím, že není zbytí? Koledujete si o srdeční potíže a mrtvici. Ale i naděje na redukci váhy takhle mizí v nenávratnu! Japonská studie hrozby spojené s rychlou konzumací jídla důkladně prověřila. Odborníci přizvali tisíc náhodně vybraných respondentů různého věku a z řad obou pohlaví, poté je rozdělili do tří skupin podle rychlosti jejich stravování. Když přišel čas na finální analýzu, experti se nestačili divit…
Z jejich poznatků totiž jednoznačně vyplynulo, že „kvapní jedlíci“ mají v krvi vyšší hladinu cukru i cholesterolu, což způsobuje náchylnost k obezitě, vývoji metabolického syndromu nebo cukrovce. Ovšem ve srovnání s těmi, kteří si u jídla „dávají na čas“, mají také podstatně větší riziko kardiovaskulárních chorob a mrtvice. Ano, takhle je situace vážná!
„Když spěcháte a jíte rychle, kolísá vám hladina cukru v krvi, z čehož vzniká inzulinová rezistence. To znamená, že tělo nemůže snadno absorbovat glukózu v krvi, takže budete potřebovat více a více inzulinu, aby se glukóza mohla dostat do buněk. Postupem času se tak může vyvinout diabetes 2. typu i vážné srdeční potíže, protože nadměrná hladina cukru poškozuje nervy i cévy,“ vysvětluje lékař a výzkumný pracovník Takayuki Yamaj
Sledujte nás na sociálních sítích: