Miliony lidí na Západě uvěřily snadnému způsobu, jak poměrně hodně jíst a přitom hubnout. Vyloučily ze své stravy sacharidy, zato se cpou tuky. Většinou živočišnými. Pětadvacetileté sledování osob konzumujících takový jídelníček ale odhalilo, že strava chudá na sacharidy a bohatá na živočišné tuky a bílkoviny výrazně zkracuje život. A čím více dieta obsahuje červeného masa a mléčných výrobků, tím hůře.
Lidé, v jejichž každodenní stravě tvoří sacharidy padesát až pětapadesát procent celkové skladby, žijí déle než ti, kteří konzumují sacharidy v míře do patnácti procent. A to i tehdy, když tzv. low carb strava obsahuje méně kalorií.
Extrémy škodí
Revize zahrnuje 432 tisíc osob a sledování po pětadvacet roků.
„Příliš málo sacharidů může být stejně škodlivé jako příliš mnoho sacharidů, ale co je při nízkosacharidové dietě nejzásadnější, je typ tuků a bílkovin, které člověk konzumuje,“ tvrdí profesor Walter Willett z Harvardovy univerzity.
Pozor na živočišné zdroje
Do nízkosacharidových diet patří především paleo či Aktinsova. Z výzkumu vědců z Harvardovy univerzity, který otiskl prestižní lékařský časopis Lancet, také vyplývá, že nejméně škodí nízkosacharidová dieta vegetariánská, která vylučuje konzumaci živočišných tuků a bílkovin a nahrazuje je rostlinnými oleji z ořechů a bílkoviny přijímá v podobě luštěnin.
„Náš výzkum dokazuje, že nízkosacharidové diety založené na zvýšené konzumaci živočišných tuků a bílkovin zkracují život a měly by být lidem rozmlouvány,“ tvrdí doktorka Sara Seidelmann z Brigham Young University, která se jako kardioložka na výzkumu podílela.
Sledujte nás na sociálních sítích: