Dlouho se věřilo, že přejídání a následná obezita jsou zapříčiněné nedostatkem vůle a nízkou sebekontrolou. Nové výzkumy ale ukazují, že významnou roli v procesu hubnutí hraje náš mozek, který při pravidelné konzumaci nezdravých potravin vysílá do těla signály, jež touhu po dalším jídle jen podněcují.
Ať už si přímé účinky jídla na naši náladu uvědomujeme nebo ne, jisté je, že to, co konzumujeme, má zásadní vliv nejen na naše fyzické, ale i psychické zdraví. Všimnout si krátkodobých účinků jídla na psychiku je relativně snadné. Například přemíra sladkostí způsobuje rozpoznatelné nabuzení nebo otupění smyslů. Dopady jsou ale samozřejmě i dlouhodobé. Prostřednictvím nevyváženého jídelníčku postupně budujeme základy různých zdravotních problémů, jako jsou obezita, kardiovaskulární choroby nebo diabetes, a zároveň jsme v ohrožení duševním onemocněním.
Nové výzkumy prokazují, že především sladká a tučná strava působí v mozku změny podobné těm, které se vyskytují u drogově závislých. Není to tedy jen o síle vůle, která pomáhá přejít ke zdravému životnímu stylu a zhubnout. Mozek v tomto procesu hraje také důležitou roli – jednoduše proto, že v pravou chvíli už nedokáže dát dalšímu jídlu stopku a kolotoč přejídání nezdravým jídlem pak už nejde jen tak zastavit.
Projezme se ke štěstí
Hlavní úlohu v regulaci chuti k jídlu má hormon leptin, který informuje mozek o dostatečném množství buněčné energie. Jednoduše mozku říká, kdy máte přestat jíst. Problém u lidí s nadváhou je často ten, že mají leptinu jen velmi málo. Pro ně pak bez nadsázky platí, že zkrátka neznají správnou míru.
Kromě toho leptin působí v oblasti středního mozku, kde ovlivňuje tvorbu dopaminu při jídle. V praxi jde o přímou úměru „čím více jídla, tím více štěstí“. Tyto dvě kombinace se mohou snadno postarat o to, že se z hubnutí stane celoživotní nekončící proces. Překonat obezitu je zkrátka mnohdy těžší, než se teoretikům zdá. Zásadní je zvolit přesně promyšlený redukční plán. Jeho šetrnost a ohleduplnost je klíčem k úspěchu.
„Pokud se nedokážete uchránit jen silnou vůlí, je možné vyhledat pomoc někoho dalšího, profesionála z oblasti výživového poradenství. Vybírejte programy navržené tak, aby vás provázel poradce, který je schopen pomoci právě s motivací a stresem,” radí Lukáš Vrána, odborník na výživové poradenství.
Aby mozek spolupracoval
„Velmi důležitá je možnost poradci v krizové chvíli zavolat. Vždy se najde alternativa, která je schůdná a není v konfliktu s průběhem programu. Pokud pro redukci zvolíte nějaký nízkosacharidový program a vydržíte se sníženým množstvím sacharidů 3–5 dní, dochází ke snížení produkce hladového hormonu ghrelinu, některých neurotransmiterů (snížení chutí) a ustálí se hladina inzulinu, takže nedochází k výkyvům krevního cukru a produkce inzulinu je minimální. Poté je celý postup snazší a pod správným vedením dosáhnete cílů, které si stanovíte,“ uvádí Lukáš Vrána.
Pokud jste se už rozhodli nebo se právě rozhodujete pro změnu životního stylu, nezapomeňte, že na ni musíte připravit i váš mozek. A ten zkrátka moc dobře pozná, co jíte. Ať už zvolíte jakoukoli dietu, dbejte kromě pravidelného pohybu a odhodlání i na skladbu stravy. Ta totiž mozku velmi přesně řekne, co si o tom všem má myslet.
Sledujte nás na sociálních sítích: