Jedním z rizikových faktorů rakoviny je obezita. U rakoviny prsu to ale platí ještě o něco víc než u jiných druhů nádorových onemocnění. A ženy, které zhubnou na normální váhu, u sebe sníží výrazně riziko rozvoje této choroby. Přitom platí, že jakýkoli úbytek tukových zásob na těle má pozitivní vliv, ale vůbec nejlepší je zcela vyhnout se nadváze a obezitě.
Kalifornští vědci sledovali jedenáct let jednašedesát tisíc žen ve věku padesát až devětasedmdesát roků. A pětiprocentní úbytek hmotnosti během té doby souvisel se snížením rizika rakoviny prsu o dvanáct procent. Ženy, které ale shodily patnáct procent své hmotnosti v podobě tuků, u sebe tímto snížily riziko rakoviny prsu o sedmatřicet procent.
„Poměrné střídmý úbytek na váze souvisel výrazně se snížením výskytu rakoviny prsu. V této studii tak máme důkazy, že strategie hubnutí může být účinná při snižování rizika rakoviny prsu u žen po menopauze,“ uvedl autor výzkumu onkolog doktor Rowan Chlebowski z kalifornského Duarte.
V tukové tkáni se tvoří ženský pohlavní hormon estrogen. A čím déle na ženské tělo působí, zvláště v období po menopauze, tím je riziko rakoviny prsu vyšší.
„Čím méně má tělo tuku, tím nižší má hladinu estrogenu, což může vést ke snížení rizika rakoviny prsu,“ tvrdí dále Chlebowski s tím, že výrazným snížením rizika je omezení konzumace alkoholu.
Pomoc z přírody
V prevenci rakoviny prsu (ostatně jako u dalších typů tohoto onemocnění) hraje samozřejmě roli také naše výživa. Zatímco některá jídla nám vysloveně škodí a vzniku nemoci nahrávají, jiná naopak chrání. Například konzumace ovoce a zeleniny během dospívání a v rané fázi dospělosti může výrazně ovlivnit riziko rakoviny prsu žen.
Podle vědců z Harvardovy univerzity, kteří během více než dvaceti let sledovali devadesát tisíc žen, vláknina přijímaná pravidelně denně v pěti porcích ovoce a zeleniny sníží riziko rakoviny prsu o pětadvacet procent.
Přitom rakovina prsu před menopauzou bývá agresivnější. Podle všeho hlavní roli v prevenci rakoviny hraje vláknina, kterou ženy přijímají s ovocem a zeleninou. Pokud ji konzumují každý den, a navíc v každém z pěti jídel, pak částečně na sebe váže estrogen a snižuje jeho účinky na tkáně v prsu.
„Dívky, které konzumovaly během dospívání nejvíce vlákniny, byly ohroženy rakovinou prsu před menopauzou o čtyřiadvacet procent méně než ty, které konzumovaly vlákniny nejméně,“ tvrdí doktorka Maryam Farvid z Harvardovy univerzity.
Vláknina je bohatě zastoupena v jablkách, hruškách, švestkách, meruňkách, banánech, listové zelenině, brokolici, zelí, luštěninách, celozrnných výrobcích a mnoha dalších plodinách.
Sledujte nás na sociálních sítích: