Proti perlivým slazeným limonádám brojí v posledních letech především kardiologové a obezitologové. Tyto nápoje při pravidelné konzumaci poškozují zdraví v mnoha ohledech. Ale ani zdánlivě neškodná čistá voda s bublinkami – tedy bez jakýchkoli sladidel a dalších přidaných látek – není bezpečná. Je to roztok kyseliny hydrogenuhličité, která je velmi nestabilní a mění se na vodu a oxid uhličitý, který z nápoje uniká a dodává mu perlivost. Jenže slabá kyselina, jíž tento nápoj je, silně povzbuzuje chuť k jídlu. A prokazatelně přispívá k přejídání, které zase vede k obezitě.
Podle vědců ze západního pobřeží totiž jedinci, kteří konzumují nápoje s oxidem uhličitým, pozřou až o dvacet procent více stravy. A samozřejmě z dlouhodobého hlediska při pravidelné konzumaci začnou přibývat na váze a jsou obézní.
Podle laboratorních vyšetření na hlodavcích roztok kyseliny hydrogenuhličité podporuje vylučování hormonu ghrelinu. Tento hormon, jemuž se někdy přezdívá také jako hormon hladu, nutí mozek konzumovat víc a brzdí signály sytosti v žaludku. A jedinci popíjející perlivou vodu mají ghrelinu až šestkrát víc než ti, kteří konzumují čistou vodu bez oxidu uhličitého.
Spojenci proti přejídání
Naštěstí nás ale příroda vybavila i potravinami, které chuť k jídlu zahánějí. Které byste měli zařadit do jídelníčku, pokud se snažíte zhubnout či držet své neovladatelné chutě na uzdě?
Mandle
Hrstka mandlí je bohatým zdrojem antioxidantů, vitaminu E a hořčíku. Bylo také vědecky prokázáno, že mandle zvyšují pocit sytosti. Tak na co ještě čekáte?
Káva
Jeden až dva šálky denně zvyšují metabolismus a potlačují chuť k jídlu. Akorát to má pár háčků. Do kabelky ji nedáte (jedině v malé termosce) a kolikrát k ní nemáte přístup ani v práci. Zkuste popřemýšlet nad vhodnou variantou. Pak taky vynechejte cukr a se smetanou šetřete!
Zázvor
Po celá staletí používaly mnohé kultury kořen zázvoru jako něco posvátného. A aby ne! Zázvor působí jako povzbuzující prostředek, který dodává energii do těla a zlepšuje trávení, s čímž souvisí i to, že budete méně hladoví. Kam s ním? Třeba do neslazeného čaje.
Jablka
Jablka jsou naplněná rozpustnou vlákninou a pektinem, který vám rychleji dopomůže k pocitu sytosti. Tyhle neobyčejně obyčejné zázraky také regulují glukózu v krvi a zvyšují hladinu energie. A v neposlední řadě vyžadují nějaké to žvýkání, čím se zvyšuje čas na konzumaci. Delší proces ochutnávky taktéž dává mozku signál, že už nejste hladoví.
Sledujte nás na sociálních sítích: