Trpíte při záchvatech kašle a sotva popadáte dech? Ano, sirupem z lékárny se to dá taky řešit, jenže… Nabízejí se i osvědčené metody prověřené celými generacemi! Které z nich s protivným chrchláním stoprocentně zametou?
Největší výhoda babských rad je ta, že ať už potřebujete recept na cokoli, potřebné suroviny vždy najdete doma. V kuchyni, ve spíži nebo v lednici. A tyto zaručené tipy na kašel možná ještě neznáte! Dáte jim šanci?
Jalovcový čaj
Stihli jste si na podzim nasbírat zásobu jalovce obecného? Pak už si předem můžete gratulovat – jste totiž zachráněni! K přípravě léku vám bohatě postačí nadrtit 2 lžičky plodů. Přidejte k nim vodu, nechte projít varem a po 15 minutách sceďte. Užívejte dva šálky denně a jste z toho venku!
Majoránkový čaj
Pokud nemáte po ruce jalovec, netřeba propadat panice. Majoránku najdete určitě! Připravte si lžičku nasušené byliny, 1/4 litru vody, 1 lžíci medu a pár kapek citronové šťávy. Bylinku zalijte, uveďte do varu a nechte 10 minut odstát. Následně přeceďte přes hustý cedník, oslaďte medem a zakápněte šťávou z citronu. Dávkování? Klidně i čtyřikrát za den.
Jitrocelový sirup
Záchrana už se blíží. A je ve znamení 1 velké lžíce jitrocele a medu. Léčivou bylinu zalijte trochou vody a směs nechte pomalu zahřát. Postupně přidávejte med, dokud nevznikne „
sirupová“ konzistence. Co hodina, to lžička medikamentu. Uvidíte, že kašel vám co nevidět zamává na rozloučenou.
Cibulový sirup
Připravte si 2 větší citrony, 1 větší cibuli, 1 lžíci cukru a větší hrnek. Nebo víte co, raději sáhněte po zavařovací sklenici. Do té pak střídavě naskládejte na kolečka nakrájené plátky cibule a citronu. Každou vrstvu prosypte cukrem. Nutno dodat, že poslední „patro“ by mělo být vždy citronové. Všechno umačkejte, přikryjte a nechte stát dvě hodiny v teple. Při potížích se nebojte dopřát si malé množství i několikrát denně.
Zázvorový nápoj
Svatá trojice na zdravotní neduhy, kašel nevyjímaje? Jednoznačně zázvor, med a citron. Asi deset gramů čerstvého zázvoru oloupejte a nastrouhejte. Pak ho vložte do konvice nebo menšího hrnce a přilijte litr vody. Povařte pět minut a přes cedník vymačkejte. Zbývá už jen kapka citronu a trocha medu na oslazení. Pijte vždy horké!
Citronový zábal
Jednoduché, ale velmi účinné. Stačí jen vymačkat celý citron a přidat 1/2 litru vody. Tekutinu lehce zahřejte, aby byla vlažná. Poté do ní namočte bavlněný šátek, vyždímejte a přiložte na hrudník. Obklad ještě obmotejte teplou tkaninou. Jakmile začne chladnout, vyměňte ho za „čerstvý“.
Sledujte nás na sociálních sítích: