Rakovina patří mezi takzvaná civilizační onemocnění, a tak je jasné, že její prevenci můžeme do značné míry ovlivnit zdravým životním stylem. Jednou z jeho nejdůležitějších součástí je i podoba našeho jídelníčku. Které potraviny se v nejrůznějších studiích ukázaly jako protirakovinné?
Je jasné, že na vzniku rakoviny se podílí řada faktorů, z nichž mnohé neovlivníme. Ale proč se nezaměřit na ty, které ovlivnit můžeme? Zdravě se stravovat je snazší, než si myslíte. A co víc, spoustu dobrot, u nichž byla prokázána role v prevenci nádorových onemocnění, už máte dávno v lednici či ve spíži!
Které to jsou?
Špenát
Jak pomáhá: Obsahuje důležité antioxidanty, podporuje trávení, což je důležité v prevenci rakoviny střev a konečníku.
Jak si ho dopřát: Ideálně čerstvý, například v salátu.
Mrkev
Jak pomáhá: Obsahuje beta-karoteny, které byly ve výzkumech spojeny s prevencí rakoviny plic.
Jak si ji dopřát: Čerstvou i vařenou.
Maliny
Jak pomáhají: Obsahují důležitý resveratrol, který by měl podle vědců hrát pozitivní roli v prevenci rakoviny prsu.
Jak si je dopřát: V sezóně plnými hrstmi, nejlépe čerstvé.
Jahody
Jak pomáhají: Obsahují směs několika antioxidantů, které společně pomáhají v prevenci rakoviny.
Jak si je dopřát: V sezóně plnými hrstmi, nejlépe čerstvé.
Zelí
Jak pomáhá: Najdete v něm důležité antioxidanty, vitaminy a vlákninu, která pomáhá trávení.
Jak si ji dopřát: V salátu jemně spařené nebo čerstvé, ale i vařené v tradičních pokrmech. Skvělé je rovněž kysané, které navíc obsahuje i probiotika.
Kurkuma
Jak pomáhá: Obsahuje silný antioxidant kurkumin, který podle studií dokáže chránit před několika typy nádorových onemocnění.
Jak si ji dopřát: Není příliš výrazná, a tak si jí můžete okořenit v podstatě všechny možné pokrmy.
Karfiol
Jak pomáhá: Má vysoký obsah vitaminu C, a tak pomáhá vychytávání volných radikálů. Navíc obsahuje kvalitní vlákninu, a tak hraje roli v prevenci rakoviny střev a konečníku.
Jak si ho dopřát: Nastudeno i v teplé kuchyni (jen smažený není nejzdravější).
Petržel
Jak pomáhá: Její zelené lístky jsou plné antioxidantů a vitaminů – a tato mocná kombinace nám velmi prospívá.
Jak si ji dopřát: Nejlépe čerstvou, například v salátech či jako „ozdobu“ našich jídel.
Papriky
Jak pomáhají: Obsahují kombinaci beta-karotenu a důležitých antioxidantů, vitaminů a vlákniny.
Jak si je dopřát: Nejlépe čerstvé, ale klidně je přidejte i do teplé kuchyně.
Černý pepř
Jak pomáhá: Obsahuje antioxidanty, které podle studie zmírňují dopady nezdravé stravy na náš organismus.
Jak si ho dopřát: Čerstvě namletý na slaných pokrmech. Jen pozor, lidem s citlivým žaludkem by jeho přílišné množství nemuselo udělat dobře.
Římský či hlávkový salát
Jak pomáhá: Obsahuje antioxidanty, vlákninu a vitaminy A a C, kombinaci, která je spojena s prevencí rakoviny zažívacího traktu, plic nebo prostaty.
Jak si ho dopřát: Čerstvý, co nejčastěji.
Česnek
Jak pomáhá: Látky, které obsahuje, hrají podle výzkumů důležitou roli v prevenci rakoviny žaludku, tlustého střeva a konečníku.
Jak si ho dopřát: Čerstvý i vařený či pečený.
Borůvky
Jak pomáhají: Obsahují resveratrol a kombinaci vitaminů A, C a B6. Preventivně působí v celé řadě typů rakoviny.
Jak si je dopřát: V sezóně plnými hrstmi, nejlépe čerstvé.
Zázvor
Jak pomáhá: Silné antioxidanty působí protizánětlivě a snižují riziko rakoviny vaječníků, prostaty, žaludku a střev.
Jak si ho dopřát: V čaji, teplé kuchyni či kandovaný (pozor na vysoký obsah cukru).
Zelený čaj
Jak pomáhá: Obsahuje mocnou kombinaci antioxidantů, které vědci spojují s prevencí rakoviny prsu.
Jak si ho dopřát: Nálev z kvalitního zeleného čaje si můžete dopřát několikrát denně.