Brusinky jsou v lidovém léčitelství jako velmi cenný pomocník už po staletí právem. Moderní věda a medicína jim přichází na chuť stále víc. Díky vysokému obsahu antioxidantů totiž léčí nejen záněty močopohlavní soustavy, ale podle průkazných studií také řadu chronických onemocnění, jsou prevencí rakoviny tlustého střeva a pomáhají udržovat štíhlou postavu.
To vše proto, že látky obsažené v brusinkách působí blahodárně na střevní mikroflóru, jejíž skladba zásadně ovlivňuje jak sílu imunitního systému, tak obsah tuků v podkoží a riziko rakoviny tlustého střeva.
Vědci z Tuffs University v Bostonu prokázali, že látky obsažené v brusinkách chrání střevní mikroflóru a posilují blahodárně působící bakterie. Je přitom jedno, jakou formu brusinek člověk přijímá, účinné jsou čerstvé, sušené i zavařené.
„Brusinky stojí vysoko mezi ostatními druhy bobulového ovoce díky vysokému obsahu polyfenolů. Ale současné výzkumy dokazují, že tyto polyfenoly z brusinek mohou reagovat spolu s jinými látkami obsaženými v tomto ovoci a prospívají společně střevní mikroflóře,“ tvrdí autor výzkumu doktor Jeffrey Blumberg.
Sledujte nás na sociálních sítích: