Lidé konzumující velké množství pomerančů a tmavých odrůd révy vinné jsou štíhlejší. Vědci z Warwicku už vědí proč. Přijímají totiž s oblíbeným ovocem vysoké koncentrace antioxidantů hesperetinu a resveratrolu, které v těle fungují jako prevence obezity. A jejich podávání lidem s morbidními tukovými zásobami by mohlo sloužit jako lék na obezitu.
Tyto látky mají navíc protirakovinné účinky a chrání tělo před rozvojem diabetu typu 2 a srdečními chorobami. Snižují hladinu krevního cukru a také rezistenci buněk vůči inzulínu.
Vědci z Warwick University izolovali obě látky a použili je jako lék v klinickém výzkumu. Podle jejich zjištění můžou ve vysoké koncentraci sloužit jako prevence i lék na obezitu, choroby srdce a diabetes.
„Je to neskutečně vzrušující objev, který by mohl mít masivní vliv na naši schopnost léčit tyto choroby. Krom toho, že by pomohl léčit diabetes a choroby srdce, mohl by zmírnit časovanou bombu zvanou epidemie obezity,“ míní Professor Paul Thornalley z Warwicku.
V experimentech přitom byly použity takové koncentrace léčivých látek, které jsou obsaženy v deseti litrech pomerančové a deseti litrech hroznové šťávy.
Sledujte nás na sociálních sítích: