Paradoxně aby se tělo začalo zbavovat tukových polštářů, musí dostávat množství zdravých mastných kyselin. Jinými slovy, kdo chce zhubnout, měl by zvýšit příjem tuků. Ovšem pozor! Jen určitých. Nasycené a zvláště živočišné tuky způsobí jen další přibývání na váze. Ale mastné kyseliny z avokáda, ořechů či lososa přispějí k nastartování metabolismu a produkci prospěšných hormonů, takže bílý tuk z podkoží zmizí rychleji.
To, že nízkotučné diety nejsou účinné ani zdravé, víme už dlouho. Naopak při hubnutí je potřeba omezit přísun jednoduchých sacharidů a škrobů a zvýšit přísun nenasycených mastných kyselin.
Mezi nejlepší zdroje zdravých mastných kyselin patří kokosový ořech, avokádo, losos, lněné semínko, ořechy, z nich hlavně mandle, vlašské a makadamové ořechy, vaječné žloutky, olivový olej ale také máslo ghí (přepuštěné čištěné kravské máslo).
Všechny tyto potraviny by měly být střídmě zastoupeny v jídelníčku každý den.
„Zvýšený příjem nenasycených mastných kyselin snižuje hladinu nezdravého cholesterolu v krvi, nezatěžuje srdce a oběhovou soustavu ani játra a přispívá k odbourávání tuku v oblasti břicha,“ tvrdí britská dietoložka Annie Lawlessová.
Sledujte nás na sociálních sítích: