Nezřídka si jeden povzdechne, že snad přibírá už ve chvíli, co se na dobrotu jen podívá. Zatímco kolegové se mohou cpát a jsou stále štíhlí. Podle vědců z Harvardovy univerzity to ale nemusí být planá omluva vlastního nezřízeného přejídání. Genetikové z této prestižní vysoké školy totiž potvrdili, že lidé mající určité geny, tloustnou po smaženém mnohem rychleji než ti, kteří tuto genetickou informaci postrádají.
Jedná se o geny ovlivňující to, jak rychle si vytváříme tukové zásoby. Majitelé této formy DNA pak přibírají na váze rychle, jsou častěji obézní a měli by se smaženému a nezdravému jídlu vyhýbat zcela.
„Konzumace smaženého čtyřikrát týdně nebo více má na obezitu u osob s největším množstvím obézních genů dvakrát větší vliv ve srovnání s těmi, kteří mají těchto genů nejméně,“ tvrdí genetikové z Harvardovy univerzity na stránkách Daily Mail.
Genetická dispozice k obezitě pak znamená, že by se lidé smaženému a nezdravému jídlu měli vyhýbat zcela. Nadváha a obezita je ohrožuje už tehdy, když si dopřejí smažené jen jednou či dvakrát týdně.
„Objevili jsme výrazný vztah mezi konzumací smaženého jídla a genetickými předpoklady pro obezitu. Tyto výsledky poprvé naznačují, že jedinci s většími genetickými předpoklady k obezitě mohou být citlivější k negativním účinkům přejídání smaženého jídla, přičemž přejídání se smaženým může umocňovat vliv těchto genů,“ tvrdí autoři z Harvardovy univerzity na stránkách odborného časopisu British Medical Journal.
Sledujte nás na sociálních sítích: