Důležité návyky citově stabilních lidí

Jsou lidé, kteří působí v každé situaci sebevědomě, a jako by měli své emoce pod kontrolou. Pokud vy patříte spíše k těm druhým, možná vám pomohou naše malé tipy.

Někteří lidé jsou přirozeně klidní a nenechají se snadno rozčílit. Záviděníhodné, že? Ale už není vidět, že tito lidé dělají hodně pro zlepšení své emoční zralosti a stability. Vědí, že nemusejí být bezmocní, aby se vypořádali se svými emocemi. K vypořádání se životními peripetiemi mohou aktivně přispět.

A nejde o potlačování negativních pocitů. Naopak: emočně stabilní lidé se vypořádávají se svými pocity, aniž by se jimi nechali zcela zmocnit. Toto chování jim také pomáhá zůstat vyrovnanými i v obtížných situacích. Tyto zdánlivě nedůležité návyky citově stabilních lidí jsou zásadní.

Přiznávají své pocity – i ty nepříjemné

Emočně stabilní lidé vědí, že nečelit svým pocitům je dlouhodobě nikam neposune. Mají proto ve zvyku dbát na sebe a přijímat a cítit nepříjemné emoce. Pokud totiž neustále něco bolestivého od sebe odháníte, často vás to zase dožene v těch nejméně vhodných chvílích.

Dokážou se vypořádat s nejistotou

Jakkoli se nám to nelíbí, v životě máme nad maličkostmi tolik kontroly, kolik si myslíme. Nemůžeme ovlivnit, zda nepřijdeme o práci kvůli krachu firmy, nedokážeme zabránit tomu, aby onemocněl někdo z našich blízkých. Jediná věc, která je skutečně pod naší kontrolou, je to, jak se s tím vypořádáme – naše reakce na to, co se nám stane. A právě s touto nejistotou se dokážou vypořádat lidé, kteří jsou emočně stabilní. Nejenže to akceptují, ale vědí, že je to jejich jediná skutečná možnost.

Mají realistická očekávání

Totéž platí pro očekávání – od druhých lidí a situací. Ti, kteří jsou většinou emocionálně stabilní, vědí, že věci jsou z dlouhodobého hlediska jednodušší a zdravější, pokud se nám podaří udržet svá očekávání na uzdě. Takoví lidé vždy dělají maximum a hledí do budoucnosti s nadějí. Ale uvědomují si, že ve většině životních rovnic je příliš mnoho neznámých na to, aby dávalo smysl být si jistý nějakým konkrétním výsledkem. A to vám ušetří některé emocionální jízdy na horské dráze.

Zpochybňují své myšlenky

Většina z nás má čas od času negativní myšlenky. Někteří lidé se však neustále nechají unášet kolotočem myšlenek a s trochou odstupu mu prostě nezvládnou čelit. Emočně stabilní lidé vědí, že jejich myšlenky nemusí být nutně pravdivé. Uvědomují si, že to, co se jim honí hlavou, jsou jen myšlenky. Snaží se proto nejprve položit otázku, zda je to, co si myslí, pravda – nebo zda je to jen jejich strach nebo určité spouštěče, které je vedou k tomu, že něčemu věří. Tímto způsobem se jim podaří vyhnout se emocionální jízdě na horské dráze pokaždé, když je napadne negativní myšlenka.

Zdroj: názory autor






Celkem  1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnu se můžete těšit na příval energie a nadšení. Vaše odhodlání a cílevědomost vám pomohou dosáhnout pokroků v různých oblastech života. Dávejte si však pozor na svou tendenci být impulzivní; občas je lepší troc... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat