Užijte si život naplno

Určitě znáte rčení jako: „Každý svého štěstí strůjcem“ nebo: „Život je takový, jaký si ho uděláš“. Jakkoli tyto věty znějí banálně, je v nich něco pravdy. Jak můžeme ovlivnit svůj život, abychom si ho opravdu užívali?

Abychom pochopili, co je to požitek, udělejme si experiment: Zkuste v sobě vytvořit určitou emoci, řekněme hněv – jak to uděláte? Pravděpodobně si něco představíte, vzpomenete si na něco nepříjemného, nebo si myslíte věty, které vás rozzlobí. I když vás tento experiment nedonutí z ničeho nic zběsile pochodovat po bytě, můžete si všimnout, že vaše myšlenky spouštějí emoce.

Psychologicky vzato, potěšení není emoce. Přesto prožíváme slast velmi podobným způsobem a stejně jako jiné emoce může slast naše prožitky doprovázet. To se také děje prostřednictvím našich myšlenek.

Jíte například zmrzlinový pohár a říkáte si: „Ten je ale vynikající!" a budete mít pocit, že jste si zmrzlinu obzvlášť vychutnali nejen v tu chvíli, ale i potom.

Stejně snadno se můžete ale při zmrzlinovém poháru naštvat. Otravnými myšlenkami. Možná po vás prodavačka chtěla drobné, a když jste je našli, už je nechtěla – a vy teď máte při jídle vztek. Zmrzlina je stejná. Ale vůbec vás to netěší. Jak to můžeme změnit, a nakonec si více užít nejen poháry, ale život jako celek?

Klíč k požitku: žijte v přítomnosti

Pravděpodobně to není tak, že si předtím, než sníte první lžíci zmrzliny, pomyslíte: vzdám se potěšení a místo toho se pořádně naštvu. To se děje zcela automaticky. Stane se něco, co se nám nelíbí, v hlavě se nám vynoří otravné myšlenky a tyto myšlenky s sebou přinášejí další otravné myšlenky. Když jde opravdu do tuhého, v určitém okamžiku vyvozujeme závěry o sobě nebo o druhých, například prostřednictvím soudů. Takhle si chcete užívat života?  

Co můžete aktivně udělat, abyste upřednostnili potěšení před hněvem? Můžete být přítomni. Být přítomen znamená být si vědom tady a teď toho, co se děje kolem vás a ve vás. Zaregistrujte to dříve, než vaše negativní myšlenky začnou žít svým vlastním životem.

Všímejte si svých negativních myšlenek a nepříjemných pocitů, aniž byste se jimi zabývali. Ať tam jsou. Dýchejte velmi vědomě. To je v pořádku.

Pocity a myšlenky mají tu vlastnost, že se mění. To se stane o to rychleji, pokud je přijmeme a nebudeme se jich zoufale snažit zbavit. Možná chvíli počkejte a dýchejte, pak začněte jíst – nebo dělat cokoli, co vás baví.

Dělejte, co máte rádi

Užívat si života je mnohem snazší, když děláme věci, které máme rádi a které nás baví. Většina z nás má to štěstí, že může svobodně trávit svůj volný čas – a dokonce je možné najít si práci, která nás baví. Když se nám něco líbí, dokážeme vnímat dobré myšlenky s přítomností. To vytváří požitek, a ještě větší požitek.

Tyto pozitivní myšlenky můžeme také posílit tím, že na ně budeme reagovat a nadále je rozvíjet. V hlavě máme takový malý „monolog potěšení“. Namísto toho, abychom se dostali do negativní spirály, se můžeme katapultovat do spirály pozitivní. Abyste to zintenzivnili, můžete také praktikovat vděčnost. Užívat si života jako celku pochází z mnoha příjemných chvil spojených dohromady a toho lze dosáhnout lépe, když budeme dělat to, co nás baví. 

Co nám brání užívat si života?

I když to zní docela snadno, je obvykle trochu obtížnější užívat si života. Souvisí to s tím, že musíme změnit své duševní návyky. Patří sem i vědomé rozhodnutí chtít si užívat života. A to je zase spojeno s přesvědčeními jako jsou „Nezasloužím si užívat si života. Ostatní lidé jsou nešťastní, proč bych měl mít dovoleno být šťastný zrovna já?“ 

Nejlepší je s nimi nebojovat, ale spíše je přijmout. A například se každé ráno vědomě rozhodnout: Dnes si chci život užít! To znamená: být přítomen, nechat působit nepříjemné myšlenky a pocity, všímat si dobrých myšlenek a jít dál. 

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro Berany obdobím sebeobjevování a posílení osobních vztahů. Vaše energie bude na vrcholu a k tomu přispěje i pozitivní vliv Marsu, který vás povede k rozhodným a efektivním činům.V oblasti lásky se můžete těšit na pozitivn&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek 6.9.
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 6.9.
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat