Lehký, jiskřivý, úžasně osvěžující: Střik z bílého vína je v letních měsících velmi oblíbený. Jaký je ideální poměr vody a vína? Mohu přidat kostky ledu? Jak namíchat perfektní střik z bílého vína?
Pokud chcete připravit opravdu perfektní vinný střik, je základem použít kvalitní víno. Nejlepší víno je suchý Ryzlink. Má malou zbytkovou sladkost a příjemnou kyselost. Rivaner je lehčí a méně hořký. Pokud máte rádi sladší, můžete změnit i barvu a zvolit růžové Rulandské modré nebo Černý ryzlink (1).
Ideální poměr při míchání
Ideální je 60 procent vína a 40 procent vody. Poměr se může samozřejmě lišit – v závislosti na tom, jak silný chcete, aby střik nakonec byl.
Pozor na vodu
Vinný střik se zakládá na kyselině uhličité, proto je nutné používat klasickou perlivou vodu. Měla by být z lednice, vychlazená na asi 8–10 stupňů – stejně jako bílé víno. Pokud jste zapomněli víno vychladit, stačí ho dát na půl hodiny do mrazáku.
A co třeba přidat kostky ledu? Led samozřejmě střik ředí a tím mění míchací poměr a obsah perlivosti, na což je třeba při míchání brát ohled.
Správná sklenice dělá perfektní střik
Na vinný střik můžete použít klasické sklenice na stopce o objemu 0,25 l. Sklenice, zejména na bílá vína, mají menší otvor než sklenice na červené víno a jsou proto vhodnější, protože v nich oxid uhličitý zůstává déle. Do sklenice můžete přidat kůru z citronu nebo pomeranče nebo do růžového střiku malinu.
K jakému jídlu střik z bílého vína podávat
Ke grilování, rybě nebo chřestu volte raději suché, kyselé víno. Protože se míchá s vodou, střik nemá tolik alkoholu jako klasická sklenka vína – hodí se tedy k lehkému salátu nebo i k dezertu – například sorbetu, ovocné míse nebo zmrzlině.
Zdroj: (1) www.freundin.de/kochen-diaet-7-tipps-perfekte-weissweinschorle - celý článek
Sledujte nás na sociálních sítích: