Nesmrtelné nože z damašku

Nůž z damascénské oceli (neboli „damašku“) vás mezi ostatními noži upoutá hned na první pohled. Jeho čepel je totiž velice zdobná (povrch připomíná mramorování) a má zcela jedinečné vlastnosti.

Výroba je velice složitá, od čehož se odvíjí i cena takového nože. Ovšem pokud se rozhodnete zainvestovat a jeden takový skvost si pořídit do kuchyně, získáte jedinečnou kombinaci krásy a luxusu s vynikajícími řeznými vlastnostmi. Takový nůž vám bude sloužit v kuchyni desítky let.

„Ocel z Damašku“

Výroba damascénské oceli má svůj původ v Indii a na Srí Lance, poté se rozšířila až do Persie a Turecka, odkud se výrobky dostaly do Evropy. Samotný název „damascénská ocel“ je však odvozen od syrského města Damašek, přes který byla tato ocel dovážena (z Indie). Charakteristika oceli je zcela výjimečná, nejen na pohled ale i svými vlastnostmi. Skládá se z více druhů železa či oceli, přičemž struktura střídajících se vrstev je viditelná na první pohled.

Jak se vyrábí

Starověká damašková ocel je zcela odlišná od dnešní moderní damaškové oceli. Přesné znalosti o tom, jak vyrobit starověký Damašek, jsou bohužel ztraceny v historii. Moderní damašková ocel se vyrábí opakovaným kováním, překládáním a svářením několika pásků oceli o rozdílných vlastnostech. Tímto postupem vzniká charakteristický vlnitý vzor, který mívá desítky až stovky vrstev. Damašková ocel je díky seskupení materiálů rozdílných vlastností (měkčí a ohebnější ocel je spojována s tvrdší a křehčí ocelí) dlouhodobě ostrá a odolná. Ve výsledku je kombinací toho nejlepšího z obou ocelí. Pozn.: Tato technologie výroby oceli se nazývá damaskování.

Jsou damaškové kuchyňské nože dobré?

To opravdu záleží na kvalitě nože, který si koupíte. Většina špičkových kuchyňských nožů z damaškové oceli je známá svou ostrostí a schopností si svou ostrost (na rozdíl od běžných nožů) také po velmi dlouhou dobu udržet. Je to proto, že jsou vyráběny z tvrdé oceli vrstvené s měkčí ocelí. Tvrdá ocel vytváří ostrou hranu, zatímco měkčí ocel působí jako ochrana. Nože z kvalitní damascénské oceli jsou tedy opravdu pěkně ostré, proto je potřeba s nimi pracovat opatrně a při plném vědomí, jinak vám nůž během sekundy provede na rukou velice precizní a zároveň také dosti nechtěnou manikúru. 

Jak o ně pečovat?

Žádný nůž nesmí nikdy přijít do myčky! To je základní pravidlo u všech nožů a ani zde to není výjimkou. Broušení nože z damascénské oceli se liší podle kvality materiálu, a nejlépe vám s tím poradí výrobce nebo prodejce. Po použití nůž opláchněte vodou a vytřete dosucha, takto zabráníte nechtěným usazeninám a flekům – přece jen damašková ocel je svou krásou výjimečná a nepečovat o ni by bylo naprosté plýtvání potenciálem.

Zdroje: tercik.cz, knifewear.com, houseofknives.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

 Tento týden může být pro Berany v oblasti lásky zajímavý a dynamický. Možná budete čelit nečekaným změnám nebo novým zážitkům ve vašem partnerském životě. Je důležité zůstat otevření a empatičtí vůči potřebám partnera. Pro... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

233 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:37
21 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
201 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat