Vědce dlouho zajímá, čím je lidský mozek tak výjimečný, že v rámci savčí skupiny vykazuje unikátní inteligenci a další kognitivní funkce. Myslelo se, že vše spočívá ve velikosti koncového mozku, který nemá u jiných živočichů obdoby. Ale podle nejnovějších neurologických výzkumů jde o něco úplně jiného. O způsob zpracování a ukládání informací do paměti.
Lidský hippokampus totiž provádí tyto operace způsobem, který je v říši savců jedinečný. Tvrdí to vědci z University of Leicester. K ukládání a zpracování paměti totiž používá stejnou skupinu neuronů. U jiných savců je tomu ale jinak, ti naopak využívají různé skupiny neuronů. Vědci se domnívali, že to tak bude i u člověka a že tato metoda ukládání brání zaměňovaní podobných informací a vzniku zmatku.
„V rozporu s tím, co všichni očekávali, když jsme nahrávali aktivitu jednotlivých neuronů, zjistili jsme, že existuje alternativní model k tzv. pattern separation modelu ukládání do naší paměti. Šokující pro nás bylo, že když jsme přímo nahrávali aktivitu jednotlivých neuronů, objevili jsme něco, co je naprosto odlišné od toho, co bylo popsáno u jiných zvířat,“ tvrdí profesor Rodrigo Quiroga z University of Leicester.
Paměť můžete posílit i těmi správnými potravinami, jaké to jsou?
Mastné ryby
Omega-3 mastné kyseliny jsou silným jídlem pro mozek. Losos, tuňák, sleď, mušle, ančovičky, sardinky, makrely a pstruzi, to je to pravé! V každém stadiu života totiž hrají omega-3 mastné kyseliny klíčovou roli ve zdraví mozku. Například matky, které v době kojení konzumovaly rybí olej, mohly u svých čtyřletých dětí vypozorovat vyšší verbální inteligenci a vizuální rozpoznávací paměť. Omega-3 mastné kyseliny také pomáhají stabilizovat náladu a jsou účinnou prevencí klinické deprese a dalších závažných psychiatrických onemocnění.
Ořechy
Ořechy jsou zásobárnou živin, bílkovin, vlákninu, vitaminů, antioxidantů a dalších fytochemikálií, jenž přispívají k metabolickému a srdečnímu zdraví. Obecně platí, že všechny druhy – třeba kešu, arašídy, mandle, vlašské či a pekanové ořechy, obsahují mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny zlepšující citlivost na inzulín. Všichni jmenovaní snižují riziko rakoviny a působí proti zánětům. Podle výzkumu, který publikoval britský časopis British Journal of Nutrition, jsou ořechy všeho druhu nejlepší potravinou na udržení zdraví mozku.
Kurkuma
Kurkuma, ostré žluté koření, je skutečně jedním z nejdynamičtějších léčivek na planetě. Kurkumin, tedy hlavní léčivá složka, posiluje zdraví, zlepšuje imunitu, brání depresi, podporuje trávení a chrání srdce. Jedná se o vynikající tonikum pro pokožku se silnými protizánětlivými, antioxidačními a protirakovinnými vlastnostmi. Četné studie potvrdily, že kurkumin zpomaluje nástup Alzheimerovy choroby, neutralizuje volné radikály a oddaluje degradaci neuronů. Při konzumaci lidmi, kteří mají Alzheimerovu chorobu, zlepšuje paměť a kognitivní výkon.
Tmavá čokoláda
Tmavá čokoláda, vyrobená ze 70 až 100 % čistého kakaa, je výborným zdrojem polyfenolů, proanthokyanidinů a dalších antioxidantů. Podle studie zveřejněné v roce 2013, flavonoidy v tmavé čokoládě uplatňují řadu příznivých účinků na mozek. Interagují s buněčnými signálními cestami, spouštějí genovou expresi, pomáhají vytvářet dlouhodobou paměť, podporují tvorbu nových neuronů a zvyšují průtok krve mozkem.
Sledujte nás na sociálních sítích: