Konzumace sóji a sójového tofu může prospívat především ženám po menopauze. Tyto potraviny totiž dodávají tělu izoflavonové látky, které působí jako ženský pohlavní hormon estrogen. Rostlinné ekvivalenty přitom dokážou nahradit přirozený estrogen, který chybí po menopauze. Nízká hladina estrogenu přitom souvisí s rozvojem osteoporózy.
Estrogen je nezbytný pro tvrdost kostí u žen. Jenže po menopauze tohoto hormonu přirozeně ubývá, takže riziko řídnutí kostí se zvyšuje. Izoflavonové látky v sóji a výrobcích z ní můžou estrogen nahradit a osteoporózu zmírnit.
„Sójová bílkovina a izoflavony jsou bezpečnou a účinnou možností, jak zlepšit zdraví kostí u žen v rané fázi menopauzy. Účinky sóji podle všeho imitují účinky konvenčních léků na osteoporózu. V naší studii jsme použili dávku šestašedesáti miligramů izoflavonů, což odpovídá běžné asijské stravě,“ tvrdí doktor Thozhukat Sathyapalan z University of Hull.
Sledujte nás na sociálních sítích: