Emofilie lásku hodně komplikuje

Emofilie dává lásce na první pohled úplně nový rozměr. Lidé s touto „poruchou“ se zamilovávají hodně snadno a extrémně rychle, což zní sice romanticky, ale vede to k impulzivním rozhodnutím, nevěrám a patologickému lhaní.

Láska je krásná, ale pro některé může být i trochu nebezpečná. Už jste slyšeli o emofilii? Termín vytvořený americkým psychologem a sociologem Danielem Jonesem popisuje chování, při němž mají lidé sklony zamilovat se rychleji, než řeknou švec (1). Tito jedinci jsou poháněni touhou po vztahu i chtíčem po intimním vzrušení, proto se do milostných dobrodružství vrhají po hlavě a bez rozmyslu. To se může vymknout z rukou – a ne málo.

Tebe chci!

Emofilici často cítí, že někoho nutně „potřebují“, a to zejména kvůli osamělosti nebo úzkosti. Aby tuto vnitřní potřebu naplnili, spokojí se prakticky s kýmkoli. V romantické euforii nekoukají doleva ani doprava. Přehlížejí výstražné červené vlajky, snaží se omlouvat chyby partnera a vytvářejí si iluze o jeho dokonalosti. Jenže ani pak se žádný sladký happy end nekoná.

Lákadla na každém rohu

Ze studií (2) zaměřených na emofilii vyplývá, že jsou tito vášniví milovníci náchylnější k nevěrám a nezodpovědným erotickým avantýrám. Osoby s vysokou mírou emofilie bývají záletné častěji než ostatní, protože chuť po neustálém přívalu vzrušení v nich udržuje silnou potřebu permanentního hledání nových podnětů. „Jejich radost z bleskového vzplanutí lásky je skutečně velká. Mohou ji cítit i několikrát do týdne, vysvětluje Daniel Jonas (3).

A jeden pohlavně přenosný „bonus“

Jmenovaný expert zároveň poukazuje i na to, že emofilici mívají více sexuálních partnerů a jsou ochotnější riskovat nechráněný sex. Rovněž bývají mistři manipulace a rádi si pravdu upravují k obrazu svému, aby si udrželi vztah za každou cenu, i když svého partnera znají jen velmi krátce.

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886924000114, (2) www.frontiersin.org/journals/psychology/articles/10.3389/fpsyg.2024.1265247/full, (3) www.thetimes.com/uk/healthcare/article/cant-help-falling-in-love-maybe-youre-an-emophiliac-kndnlgjvd#:~:text=%E2%80%9CTheir%20excitement%2C%20rush%20of%20attraction,love%20that%20sets%20them%20apart.






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 roku 2024 bude pro Berany plný energie a příležitostí. Vaše vládnoucí planeta Mars vám dodá dostatek odvahy a sebedůvěry ke zvládnutí výzev, které vás čekají v pracovním i osobním životě.Tento týden se můžete tě&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:12
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat