Konec vztahu bez zbytečného hereckého výkonu

Jak ukončit vztah bez velkých dramat a stresu? Řekneme vám, jak na to férově.

Ve světě, kde se neustále snažíme vidět jen to pozitivní, musíme občas řešit i ty nepříjemné věci. Rozchod není vždy snadný, ale existují způsoby, jak vztah ukončit férovým a uctivým způsobem.

Správné místo pro ukončení vztahu

Nejlepší je nescházet se na veřejném místě, kde je příliš mnoho svědků. Protože slzy určitě potečou. Malá, tichá zmrzlinárna nebo luxusní restaurace se proto moc nehodí. Lepší je rozchod řešit venku, odkud mohou oba kdykoli uniknout. Například procházka v parku. To dává oběma lidem příležitost k ústupu.

Správná slova k ukončení vztahu

Upřímnost je nejvyšší prioritou. Žádné sáhodlouhé vyprávění o tom, jak moc toho druhého stále milujete, polibky nebo laskání, místo toho zůstaňte (co nejvíce) objektivní. Otevřeně a jasně, aby to ten druhý pochopil – ale surově také ne.

Zůstaňte zdvořilí – ať se děje cokoli

Pokud chcete ukončit vztah, buďte zdvořilí a laskaví. Chovejte se k němu tak, jak byste si přáli, aby se v dané situaci chovali k vám. Dejte mu příležitost zachránit si tvář. Pokud vás bude urážet, vy zůstaňte stále zdvořilí a objektivní. Nakonec dělá to jen proto, že mu ubližujete.

Neplaťte staré účty

Když se rozejdete, není ten správný čas na obviňování a nařčení typu "Ty nikdy...!" (Pokud se k vám ovšem nechoval extrémně špatně a nezradil vás). Jinak ukaž lidskou velikost a nezapleť se do žabomyších válek. Nemusíte o ničem diskutovat, protože jste se rozhodli: chcete vztah ukončit. A budete mít své důvody. Váš cíl: nakreslit tlustou čáru v písku. Teď nepotřebujete argumenty a pomstu.

Malé bílé lži jsou povoleny

Uvědomila jste si, že jste s ním nikdy nebyla šťastná? Sex s ním byl vždy špatný a také vám nepřipadal opravdu atraktivní? Nakonec jste ho možná vůbec nemilovala? I když je vám to všechno jasné, neříkejte mu to – není nic horšího, než když vás partner po letech vztahu označí za „chybu“. Informace, které by mu ublížily, si proto raději nechte (prozatím) pro sebe.

Žádné „stále tě miluji“ nebo tělesná blízkost

To vašemu nyní již bývalému příteli opravdu nepomůže – i když se díky tomu možná budete cítit lépe. Také se držte trochu zpátky s tělesnou blízkostí. Cítil by vaši kůži a dýchal vaši známou vůni (To neznamená, že ho nemůžete utěšit, když před vámi sedí a pláče. Vždy existují případy nouze a výjimky!).

Držte se svého rozhodnutí

Opravdu nikomu nepomůže, když vztah ukončíte a pak ustoupíte, když vidíte, jak moc trpí. Tím věci jen zhoršujete, protože mu dáváte naději, že své rozhodnutí možná nemyslíte vážně. Že má ještě šanci a musí jen bojovat. Pokud už opravdu nechcete pokračovat, nepolevte, když vidíš slzy. V žádném případě mu nepomáháte. Neříkejte tomu „dočasné odloučení“, „pauza na přemýšlení“ nebo „oddechový čas“, pokud to ve skutečnosti neplánujete.

Zkraťte to

Nedovolte, aby se mu tato hrozná situace zdála jako věčná. Jděte k věci, buďte sladká, ale jasná a dejte mu čas, aby poté truchlil. Ukončit nejprve vztah a pak ho celou noc držet v náručí by byl špatný přístup.

Zůstaňme přáteli

Jistě, nikdo nechce slyšet tato slova, pokud chce víc než přátelství. Květinou byste mu ale měli dát najevo, že ačkoli chcete vztah ukončit, je pro vás stále důležitý jako člověk – i když ho už nevidíte jako partnera. A když přijde čas, těšíte se na kontakt s ním. Alespoň mu to nabídněte (i když se tomu bude jen cynicky smát).

Vztah skončil. A teď?

Žádné textové zprávy „Ahoj, jsi v pořádku?“ nebo „Myslím na tebe“ nebo „Tohle všechno mě taky bolí“. Nechte toho. Každý kontakt to vašemu bývalému přítele jen ztěžuje. Chudák si teď musí projít peklem a bude pro něj jednodušší, když se neukážete. Jakmile vás znovu uvidí nebo s vámi bude mít kontakt, začne to pro něj nanovo. Jediné, co můžete udělat, je ujistit se, že jeho přátelé jsou tu teď pro něj a trochu se o něj starají.

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden přináší do vašeho milostného života novou energii. Pokud jste ve vztahu, může to být ideální čas pro prohloubení vzájemné komunikace a plánování společné budoucnosti. Nezadaní Berani by měli být otevřeni nov&y... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat