I sebeláska může být toxická

Snažíme se vybírat si přátele a partnery tak, aby nám s nimi bylo dobře. Proč to stejné neuděláme i ve vztahu sami k sobě?

Udržet si přátelství nebo vztah není vždy snadné. Vyžaduje to práci, čas a hlavně motivaci. Pokud tolik úsilí věnujeme vztahům s lidmi, kteří jsou nám blízcí a něco pro nás znamenají, proč zapomínáme na sebe? Vztah k sobě samým by měl být prioritou číslo jedna.

Stejně jako váš vztah s přáteli, partnery nebo jinými známými může být toxický, vztah k nám samotným může mít stejně negativní dopad. Pokud by vás lidé zvenčí neustále ponižovali, manipulovali vámi nebo podkopávali vaše sebevědomí, asi byste se s takovými lidmi přerušili kontakt. Tak proč dovolujete sobě a svým negativním myšlenkám dělat totéž?

Neberete vážně své vlastní hranice

Všichni máme své limity – a to je dobře. Jen my se skutečně známe a dokážeme posoudit, jak daleko můžeme a chceme zajít, dokud nedosáhneme svého limitu. Někdy může být dobré překročit své vlastní limity, abyste se mohli rozvíjet a růst. S některými věcmi by se to však nemělo přehánět. Pokud například skutečně potřebujete odpočinek, ale neustále tuto potřebu ignorujete a neustále na sebe tlačíte, v určitém okamžiku se již nebudete cítit dobře. Kdyby vám dobrý přítel řekl, že už to nevydrží a potřebuje pauzu, rozhodně byste ho nenutili pokračovat, že? Proč tedy nerespektujete své vlastní hranice stejným způsobem?

Nikdy nejste spokojeni s vlastními úspěchy

Může být neuvěřitelně stresující nebýt nikdy spokojený s tím, čeho jste dosáhli. Vždy to mohlo být lepší, že? Tento typ myšlení často zdědíme od svých rodičů a neseme si ho až do dospělosti. Vznikají tak nezdravé vzorce chování a myšlenkové spirály, které vám mohou udělat ze života peklo! I když je ambice velmi dobrá vlastnost, v určitém okamžiku musíte uznat, že jste odvedli dobrou práci.

Sebechvála je pro vás velmi obtížná

Samochvála smrdí? V žádném případě! Pokud však k sobě máte toxický vztah, pravděpodobně máte velký problém poplácat se po zádech a říci: „Výborně!“ Místo toho opakovaně kritizujete sebe a své úspěchy, takže vaše sebevědomí stále klesá. Obvykle jsme těmi nejtvrdšími kritiky, pokud jde o nás samotné. Abychom si ale udrželi motivaci, měli bychom si chválit i sami sebe!

Nezvládáte stresové situace

Všichni pravděpodobně neukazujeme svou nejlepší stránku, když jsme ve stresu. Pokud však zjistíte, že se ve stresu uchylujete ke špatným nebo dokonce nezdravým mechanismům, měli byste co nejrychleji něco změnit. Trestat se, ať už vědomě či nevědomě, není řešením ani správným způsobem, jak se s tlakem vyrovnat. Pouze zdravé tělo a mysl může dosáhnout plného výkonu.

Nenacházíte vnitřní klid

Někdy se prostě nemůžete uklidnit. Do určité hranice je to zcela normální. Pokud však tento stav přetrvává delší dobu a již se pro vás stal normálním, měli byste zatáhnout za záchrannou brzdu, udělat krok zpět a hledat příčinu. Podívejte se, jaké činnosti vás v životě nejvíce zaměstnávají, co vám ubírá energii a co vám ji naopak dodává. Samozřejmě je příjemné být hodně v pohybu, zažít věci a u všeho být. Někdy byste však měli jen zpomalit a poslouchat, co vám říká váš vnitřní pocit.

Nestaráte se o vlastní blaho

Lidé, kteří k sobě nemají dobrý vztah, často zanedbávají své vlastní blaho. Může být dobré soustředit se jen na sebe, své potřeby a touhy a udělat pro sebe něco dobrého. A ne, to neznamená jen jednou týdně pleťovou masku nebo manikúru. Hovoříme o sebereflexi a duševním zdraví, které často podceňujeme. Do nehtového salonu, do posilovny nebo ke kadeřníkovi však můžete chodit, jak často chcete – pokud neuděláte nic pro svou vnitřní pohodu, nebudete dlouhodobě spokojení.

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 roku 2024 bude pro Berany plný energie a příležitostí. Vaše vládnoucí planeta Mars vám dodá dostatek odvahy a sebedůvěry ke zvládnutí výzev, které vás čekají v pracovním i osobním životě.Tento týden se můžete tě&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat