Mentální trik vám pomůže milovat sami sebe

Neúnavně se kritizovat může být zdravé – ale může také překážet vaší vlastní spokojenosti. Jedna správná myšlenka vám přitom může pomoci dostat se na správnou cestu.

Ten záhyb tuku na mém břiše. Povolené svaly na pažích. A mezera mezi předními zuby – hrozná! Nebo ten hloupý zvyk hrát si s vlasy, když jsem nervózní. A vždy v trapných situacích hned zčervenám. Prostě strašné! Zní vám to povědomě?

Asi všichni máme věci, které na sobě nesneseme. A schopnost realisticky posoudit sami sebe – se svými silnými a slabými stránkami – nás alespoň chrání před úplnou izolací a propadem do šílenství. A to důležité slovo je „realistický“. Protože jsme často zvláště kritičtí, pokud jde o nás samotné – a to nám brání milovat sami sebe. To by měl být základní požadavek, než se zamilujeme třeba do někoho jiného!

Mentální trik, jak se naučit sebelásce

Ale mentální trik nám může pomoci, když se posuzujeme obzvlášť přísně. Věta, kterou bychom si měli opakovat každý den, nebo si ji snad i pověsili na zrcadlo v koupelně, zní:

Chovejte se k sobě tak, jak se chováte k lidem, na kterých vám nejvíce záleží.

To znamená: Pokud si vaše nejlepší kamarádka stěžuje na „pneumatiku“ na břiše – neřekli byste jí, že je pořád velmi krásná? A že ji máte raději takovou, když sebevědomě pojídá kousek koláče, než ve špatné náladě reptat nad listem salátu?

Pokud si vaše sestra stěžuje na mezeru v zubech, neřekli byste jí, že její široký úsměv je roztomilý a její smích je nakažlivý a že by bylo neuvěřitelně smutné, kdyby se za to styděla? Nebo kdyby se váš malý bratr na sebe zlobil za jakýkoli zvyk, který mu je nepříjemný, nenabídli byste mu pomoc a podporu, místo abyste se mu za to vysmáli?

Mluvte sami se sebou jako s přítelem

Kdykoli se dostaneme do režimu „sklenice je poloprázdná a já jsem hloupý“, měli bychom si zapamatovat výše uvedenou větu – a chovat se k sobě jako k našim nejbližším přátelům. Jinými slovy: Pokud si situace vyžaduje napomenutí nebo lítost, pokračujte. Pokud je ale potřeba chvála a povzbudivá slova, neměli bychom být skoupí ani na ně. A nechte k sobě promluvit hlas, který bychom v této situaci přáli i našim blízkým.

Zdroj: názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro Berany obdobím sebeobjevování a posílení osobních vztahů. Vaše energie bude na vrcholu a k tomu přispěje i pozitivní vliv Marsu, který vás povede k rozhodným a efektivním činům.V oblasti lásky se můžete těšit na pozitivn&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat