Toxický gaslighting je nebezpečný i pro vaši psychiku

Gaslighting je toxické chování ve vztahu. Neovlivňuje však jen vztah, ale i vaši psychiku. Naštěstí jsme v tématu toxických vztahů stále otevřenější a osvícenější. Co přesně ten pojem obnáší a jak jej nejlépe poznáte?

Ve vztazích je mnoho způsobů, které je dělají toxické a manipulativní. Bohužel, abychom to nemuseli uznat, raději si nasadíme růžové brýle nebo úplně zavřeme oči. Obzvláště nebezpečným podvodem je gaslighting. V současné době se s tímto pojmem setkáváme na sociálních sítích stále častěji, ale co se za tím ve skutečnosti skrývá? Vysvětlíme vám, v čem spočívá podprahová manipulace, proč je tak nebezpečná pro vaše sebevědomí a duševní zdraví a jak ji poznáte.

Když je ve vašem vztahu manipulace

Termín gaslighting původně pochází z filmu, ve kterém toxické chování muže dožene jeho ženu k šílenství. Jeho lži a vymyšlené příběhy ji nutí pochybovat o sobě a o svých vzpomínkách, což ji přivádí k šílenství.

To do značné míry vysvětluje, o čem je gaslighting: manipulace ve formě lží, které nutí oběti o sobě pochybovat. Pachatel tak získává naprostou kontrolu nad sebevědomím druhého i nad celým vztahem. Ti zpochybňují své vlastní vzpomínky a vjemy. To znamená, že jsou nuceni věřit svému partnerovi více než sobě a vzniká obrovská, nebezpečná závislost.

Oběti trpí nejen ve vztahu

Efekt zničeného sebevědomí obětí však sahá daleko za hranice jejich vlastních domovů. Pokud skutečně začnou věřit tomu, z čeho je jejich toxičtí partneři obviňují, začnou o sobě pochybovat i v jiných aspektech svého života. Cítí se nedostateční jak profesně, tak v jiných vztazích s přáteli nebo členy rodiny, protože jim partner často říká, jak jsou neschopní a špatní. Je tedy prakticky nemožné, aby přerostli sami sebe, splnili si své sny nebo se poplácali po zádech. Zkušenosti s úspěchem lze spíše připsat štěstí než úsilí nebo talentu. Díky tomu mají „gaslighteři“ nejen vztah, ale i životy svých partnerů ve vlastních rukou a mohou si jej pomocí chytré manipulace předělat dle libosti – aniž by si toho ten druhý vědomě všiml.

Klasické metody manipulace

Kromě klasických lží existují další známky manipulace, na které si rozhodně musíte dát pozor. Včasné rozpoznání je samozřejmě nejlepší, abyste se nedostali do pavučiny ovládání. Pokud je váš úsudek již zakalený nebo si jen nejste jisti, je několik klasických charakteristik manipulativního gaslightingu ve vztazích.

Především se rádi uchylují ke lžím nebo popírání, abyste mu věřili spíše než své vlastní paměti nebo intuici. Zároveň své partnery rádi znehodnocují a dávají jim pocit zbytečnosti. Jsou přítěží a měli by být rádi, že existuje někdo, kdo se dokáže sžít s jejich obtížnými postavami. Navíc své oběti často izolují od okolního světa, aby je nikdo z jejich přátel a rodiny nemohl na nebezpečnou situaci upozornit. Ostatní názory jsou totiž stejně zbytečné, mylné a irelevantní. Pravdu má pouze toxický manipulátor.

Jak uniknout ze začarovaného kruhu

Každé partnerství vyžaduje komunikaci a respekt. Pokud toto ve vašem vztahu chybí a partner vás opakovaně ponižuje, lže nebo manipuluje, nebude po tom ani stopy. Zda je vaše „láska“ na hraně, závisí zcela na tom, do jaké míry si toxický partner uvědomuje své vlastní chyby a chce na nich pracovat. Protože se však tato vlastnost u manipulativních lidí vyskytuje jen zřídka, je pravděpodobnost sebereflexe spíše nízká – ale ne nemožná. Pokud je to možné, snažte se řešit své obavy a pečlivě sledujte reakci druhé osoby. Pokud reaguje vyčítavě, defenzivně nebo dokonce násilně, je nejlepší tento vztah dále neudržovat. Od partnera nečekejte žádné pochopení, nebo dokonce omluvu – na to si totiž budete muset velmi dlouho počkat.

Lidé kolem vás pro vás mohou být skvělým zdrojem podpory a pomoci vám rozpoznat, zda ve vašem vztahu není gaslighting. V opačném případě doporučujeme vyhledat odbornou pomoc a promluvit si s terapeutem.

Nejdůležitější je, abyste opět upřednostnili svou pohodu a osvobodili se z tohoto začarovaného kruhu. Udělejte si odstup a naučte se znovu milovat sebe a svůj život. Jste hodni toho, aby vás miloval někdo, kdo uznává vaši sebehodnotu a netrestá vás za to.

Zdroj: názory autora, www.journals.sagepub.com/doi/10.1177/17456916211011963







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Frittata s rajčaty

55min
(12 hlasů)

Hruškové lívanečky

40min
(29 hlasů)

Tousty k snídani

40min
(41 hlasů)
Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro Berany obdobím sebeobjevování a posílení osobních vztahů. Vaše energie bude na vrcholu a k tomu přispěje i pozitivní vliv Marsu, který vás povede k rozhodným a efektivním činům.V oblasti lásky se můžete těšit na pozitivn&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat