Hlavní důvod, proč muži nechávají své partnerky vyhrát

Kdo si hraje, nezlobí. Ve vztahu ale často nejde o fair play, proto ženy vyhrávají na celé čáře. Ne snad, že by měly fyzickou sílu Supermana a mozek Einsteina, jejich partneři prostě chtějí mít doma klid.

Partnerská „rivalita“ a soutěživost je přirozenou součástí vztahů. Ale co když muži a ženy v karetních, míčových i on-line hrách ve skutečnosti nebojují o vítězství, ale spíše o klid a likvidaci konkurence? Nechápete? Hned pochopíte.

Miláčku, zase jsi vyhrála!

Výzkumníci ze Severočínské univerzity vědy a technologie zjistili, že pánové často přijímají taktiku, která by se dala shrnout jako „šťastná žena, šťastný život“. V praxi to vypadá tak, že své drahé polovičky nechávají vyhrát, ať už jde o jakékoli klání či výzvu. Ačkoli tím jejich ego možná trochu trpí, stojí to za to. „Jde o způsob, jak se vyhnout případným konfliktům. Někteří si dokonce myslí, že díky lepší pohodě a uvolněné atmosféře ve svazku jejich ženy neodejdou za jiným,“ cituje závěry výzkumu publikované v magazínu Neuroscience její autor, kterým je vědec a sociolog Shuyu Jia. A že je to někdy hodně velká oběť! Slabší pohlaví se totiž v tomhle směru opravdu těžko soustředí, kvůli čemuž by dle spravedlivých pravidel zvítězit ani nemohlo.

Problém zhoršené schopnosti přemýšlení

Experti do svého pokusu zapojili 52 dobrovolnic ve věku od 18 do 25 let. Nechali je nejprve soutěžit s naprosto cizími muži a poté se svými „vlastními“. Po celou dobu měřili pomocí elektroencefalogramu (EEG) jejich mozkovou aktivitu. Výsledky jasně prokázaly vyšší koncentraci i bystřejší přemýšlení při soupeření s cizinci, což bylo diametrálně odlišné od situace během her s oficiálními romantickými partnery. Láska hlavu prostě vypíná! „Je úplně jasné, kdo koho nechává vyhrát, aby podpořil stabilitu a vzájemnou harmonii,“ podotýká výzkumník Shuyu Jia s tím, že je to vlastně moc hezké gesto.

Zdroj: www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306452223004694






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 roku 2024 bude pro Berany plný energie a příležitostí. Vaše vládnoucí planeta Mars vám dodá dostatek odvahy a sebedůvěry ke zvládnutí výzev, které vás čekají v pracovním i osobním životě.Tento týden se můžete tě&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat