Překonejte svoji plachost

Někteří lidé nejsou rádi středem pozornosti. Jiní se toho vyloženě bojí. Plachost není tak vzácná. Přesto většina postižených trpí svou nejistotou a v mnoha situacích prohrávají. Dobrá zpráva je: nemusí to tak zůstat. S takovými zábranami lze něco dělat...

Stydliví lidé často trpí přehnaným, až sebetrýznivým sebepojetím: vše, co chtějí říct nebo udělat, předem podrobují cenzuře, jak to může ovlivnit ostatní.

Stydlivost není nemoc. Stud před ostatními máme v genech jen částečně, pokud vůbec. Plachost je spíše nacvičené chování, které je těžké prolomit. K překonání vlastní stydlivosti je však nutné si uvědomit, proč a v jakých situacích ostych nastává.

Všichni zažíváme znovu a znovu situace, ve kterých se necítíme dobře, reagujeme zpocenýma rukama nebo máme myšlenky na útěk: pracovní pohovor, první dny v nové práci, prezentace, rande naslepo.

Stydlivost začíná v mysli. Pokaždé, když se takto postižená osoba stáhne kvůli svému strachu z trapnosti, postrádá pro své myšlenky sociální korektiv. Důležité východisko: čelit strachu a neutralizovat nerealistické fantazie zkázy prostřednictvím vnímání druhých. Jak?

Pochopte svou plachost

Pochopení je prvním krokem ke zlepšení. Ve kterých situacích se stydlivost vyskytuje zvláště často? Zjistěte, zda byl váš ostych nutný, nebo zda byste situaci zvládli jinak. Kromě toho si neustále dávejte nové výzvy. I když je to jen zeptat se cizího člověka na cestu nebo na čas.

Sundejte masku

Každý, kdo se bojí cizího úsudku, rád nosí masku. To může okolí špatně interpretovat nebo se dotyčný dostane pod rostoucí tlak, aby se v budoucnu přizpůsobil této projekci, aby neztratil těžce vybojované sympatie. Je lepší být upřímný – tím více sebevědomí získáte.

Postupujte krok za krokem

Sebevědomí ve sprintu nezískáte. Lidé často očekávají příliš mnoho najednou a jsou okamžitě frustrovaní prvními nezdary. Stačí udělat první krok – a pak další a další. A možná i jeden zpět. No a co?! I okliky vedou k cíli!

Cvičte co nejčastěji

Kdykoli jsou potřeba dobrovolníci na prezentaci nebo proslov v malé skupině, je to příležitost procvičit si odvahu!

Nepřemýšlejte tolik

Mnoho stydlivých lidí si představuje (temnou) budoucnost a vytváří z ní různé hororové scénáře. Jen přemýšlením se ostychu nezbavíte. Místo toho skočte do hluboké temnoty nevědomí – nejlepší způsob, jak se zbavit ostychu, je popřít své obavy.

Více se usmívejte

Nejenže úsměv sluší každému, ale také se osvědčil jako nejjednodušší a nejlepší způsob, jak někoho poznat. Ukazuje, že máte zájem o interakci, a povzbuzuje lidi, aby s vámi mluvili. Na networkingových akcích, veletrzích či podobných akcích je stále tím nejlepším ledoborcem přátelský úsměv.

Neberte se moc vážně

Chyby se stávají. Ostatní lidé také občas nemluví. To je lidská přirozenost a nemusíte se za to stydět. Dokonalí lidé jsou nezajímaví. Snažte se být v klidu ohledně svých chyb a slabostí. Věděli jste, že ruměnec, kterého se mnoho lidí bojí, trvá maximálně minutu a svého vrcholu dosáhne po 15 sekundách? Tak z toho prosím nepropadejte panice. Většina lidí si toho ani nevšimne.

Zdroj: názory autor






Celkem  1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 42 roku 2024 přináší pro Berany zajímavé výzvy a příležitosti. Vaše energie a nadšení budou na vrcholu, což vám pomůže dosáhnout osobních i pracovních cílů.V práci můžete očekávat nové projekty nebo nab&iacut... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat