Páry, které spolu pijí alkohol, mají harmoničtější vztah

Doma je zase dusno, že by se dalo krájet? Otevřete lahvinku. Anebo se svou drahou polovičkou skočte na pivo. Je to možná k nevíře, ale společné pití alkoholu funguje jako harmonizátor lásky.

Vysoký krevní tlak, srdeční onemocnění, oslabení imunity, zvýšené riziko rakoviny, zhoršená činnost jater i duševní potíže. I takové následky s sebou konzumace alkoholu přináší (1). Zdraví tedy metla lidstva bezesporu ohrožuje, pokud jde ale o vztahy, těm paradoxně hodně prospívá.

Tekutá náhražka manželské poradny?

Pokud se vaše soužití ocitlo v krizovém bodě, společné popíjení s partnerem by mohlo odvrátit rozvodovou katastrofu. Hloupý vtip? Kdepak, překvapivý závěr nové studie (2) zveřejněné v magazínu The Gerontologist. Zapřisáhlí abstinenti se sice bouří, ovšem co naplat, proti všeříkajícím vědeckým důkazům se bojuje opravdu jen těžko. „Dvojice, které mají podobné vzorce pití a vesměs stejné alkoholní návyky, vykazují výrazně méně manželských konfliktů a delší vztahovou trvanlivost,“ potvrzuje v tiskové zprávě hlavní autorka výzkumu, kterou je americká výzkumnice a profesorka působící na Michiganské univerzitě Kira Birditt (3).

Jev, který zatím nemá vysvětlení

Její tým dlouhodobě sledoval více než čtyři a půl tisíce párů různého pohlaví, se kterými v pravidelných intervalech vedl osobní rozhovory. V nich se nikdy neřešil konkrétní druh alkoholu, šlo pouze o to, zda si dvojice v posledních třech měsících spolu dala skleničku. „Bylo zajímavé, že ti, kteří ano, hlásili větší spokojenost a harmonii,“ nechápe ani jmenovaná expertka. Ta však varuje, že získané poznatky rozhodně nejsou pobídkou ke konzumaci nápojů určených pro dospělé. „To, co je užitečné pro vztah, nemusí být dobré pro zdraví. V tomto směru jsou zapotřebí ještě další výzkumy, protože doteď nevíme, proč partnerské popíjení tolik ovlivňuje vzájemnou pohodu,“ uzavírá profesorka Kira Birditt.

Zdroje: (1) www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/alcohol-use.htm, (2) www.academic.oup.com/gerontologist/article-abstract/64/2/gnad101/7230161, (3) www.news.umich.edu/couples-with-similar-drinking-habits-may-live-longer/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat