Bez octa si dokáže představit vaření málokterá hospodyňka (či málokterý hospodář). Ovšem na trhu dnes nenajdete jen ten klasický lihový. Přesvědčte se o tom v našem testování!
Nakládat a zavařovat s lihovým octem
Nezbytný pomocník, jehož pozice v kuchyni je téměř neotřesitelná. 8% ocet najde nejlepší uplatnění při zavařování a nakládání. Okurkový nálev se bez něj neobejde stejně jako konzervace dalších produktů ze zahrady či farmářských trhů. Některé tradiční octy, jako třeba Bzenecký ocet, obsahují i další látky jako například estragon či karamel, které vůni i chuť vašich domácích nálevů výrazně ovlivní. Ocet však vybírejte obezřetně, přečtěte si několik tipů v užitečném rádci a s chutí se pusťte do svého zavařovacího či nakládacího letního rituálu.
Cena: 14,90 Kč / 1 l
Více informací na bzeneckyocet.cz
Salátovým zálivkám vévodí jablečný ocet
Recepty na pokrmy ze studené kuchyně mají svá specifika. Čerstvé a křupavé ingredience v různých zeleninových salátech potřebují většinou chuťově zvýraznit. Pro tento úkol je nejvhodnější jablečný ocet. Jeho výraznější, ostrá chuť dodá zálivkám patřičný šmrnc a například ke grilovanému masu tak získáte vynikající přílohu. A i v grilovací kuchyňské disciplíně si jablečný ocet najde své místo. Použijte ho na marinády při nakládání masa, především toho vepřového. Odvděčí se vám křehkými sousty a jemnou chutí. Co by to bylo za grilování bez palety různých dresinků? S jablečným octem bude jejich příprava rychlá a efekt dokonalý. Ke kvalitnímu oleji přidejte bylinky, sůl, pepř a v kombinaci s jablečným octem se nemusíte bát použít ani všechny druhy hořčice, česnek, kopr a dokonce i med. Téměř dvě stovky dalších zajímavých receptů pro vaření s octem najdete na blogu, kde novými recepty přispívají známé foodbloggerky.
Cena: 39,90 Kč / 0,5 l
Více informací na bzeneckyocet.cz
Speciál na saláty s chutí bylinek již připraven
Příprava salátů už nemůže být jednodušší. Se speciálním salátovým octem s chutí bylinek můžete v kuchyni doslova čarovat. Přitom kouzlo správného dochucení salátů spočívá ve směsi lihového a vinného octa v kombinaci s vyváženou chutí vybraných bylinek. Zapomeňte na nevydařené experimenty, salátový ocet pouze smíchejte s kvalitním olivovým olejem a špetkou cukru a jedinečnou zálivku můžete ihned servírovat vašim hostům.
Cena: 39,90 Kč / 0,5 l
Více informací na bzeneckyocet.cz
Bílá a červená symbolizují vinný ocet
Oba druhy vinného octa se uplatní především ve studené kuchyni. Receptům z ryb, mořských plodů či středomořské kuchyni bude slušet ocet z bílého vína. Naopak ten z vína červeného je určen spíše do zálivek, omáček nebo domácích majonéz. Inspiraci pro výběr správného druhu najdete v konkrétních tipech.
Cena: 39,90 Kč / 0,5 l
Více informací na bzeneckyocet.cz
Balzamikový ocet servírujte s jídlem přímo na stůl
Výborně se totiž hodí k finálnímu dochucování pokrmů přímo na talíři. A to díky jemnější lehce nasládlejší chuti než najdete u jiných octů. Můžete jím zakápnout připravené čerstvé ovoce, ozvláštní dezerty a zmrzlinu, nebo jej zkombinujte s různými druhy sýrů. Balzamikový ocet najdete ve dvou podobách. Originál Balsamico ocet z Modeny dochutí pravé italské rizoto, tradiční italské caprese, zajímavě změní chuť čerstvých jahod, které můžete podávat s čerstvým sýrem. A s octem Balsamico crema s jemnou sladkokyselou chutí v podobě husté krémové polevy finálně dozdobíte dezerty, zmrzliny, nebo také sýry.
Cena: Ocet balsamico: 69,90 Kč / 0,5 l; Balsamico crema: 59,90 / 0,25 l
Více informací na bzeneckyocet.cz
Hledáme celkem 60 testerek! Dvacet z nich otestuje Jablečný ocet a Speciál na saláty, dvacet dostane možnost ochutnat Červený a Bílý vinný ocet a dvacet testerek pak vyzkouší Balsamico ocet z Modeny a Balsamico crema.
Nezapomeňte proto do Rozstřelu testerek uvést, kterou ze dvojic octů byste rádi testovali!