Vyhrajte 5x kulinární balíček s americkými brusinkami
Není brusinka jako brusinka!
Cranberries, americké brusinky jsou zářivě červené plody velikost oliv, které chutnají po ovoci a jsou známé především díky svému různorodému využití při přípravě jídel i nápojů.
Plody visí na malých keřících, z nichž některé jsou více než 100 let staré. Rostou v nepropustném podloží, v takzvaných „bogs“ či „marshes“, jakýchsi lůžkách, která jsou vyplněna pískem, štěrkem, jílem nebo rašelinou. V květnu se rozvíjejí na poléhavých brusinkových keřících nové lístky. Od června se rozevírají bílé květy. Po odkvětu se ukazují drobounké zelené kuličky, které dozrávají. Plné zralosti brusinky dosahují v září a říjnu. Poté se lístky zbarvují do tmavočervena a začíná období klidu. Od poloviny září do začátku listopadu sklízejí farmáři zralé Cranberries.
Za své jméno vděčí Cranberries prvním evropským osadníkům, kteří přistáli s lodí Mayflower roku 1620 u břehů Nové Anglie. Plody je zde naučili znát Indiáni. Protože výrazné květy připomínaly hlavičku a krk ptáka jeřába („crane“), dostaly americké brusinky jméno „Crane berry" (jeřábí bobule), což bylo později zkráceno na Cranberry.
Americké brusinky ve vaší kuchyni
Věděli jste, že existuje několik způsobů, jak lze využít americké brusinky v kuchyni? Známé jsou především čerstvé a sušené Cranberries či Cranberry nektar. V některých zemích je také při vaření hojně používaný brusinkový prášek či želé a omáčka. Bez ní by byl například Den Díkuvzdání v USA nepředstavitelný stejně jako bez tradičního krocana.
Čerstvé Cranberries jsou v obchodech k dostání v období od října do prosince. Čerstvé americké brusinky obsahují pektin. Když se povaří s vodou a cukrem, začnou želírovat a vznikne hustá omáčka, která se skvěle hodí k drůbeži, zvěřině, zelenině (například dýni nebo červenému zelí) a také k dezertům nebo sýrům.
Z nadrobno pokrájených nebo rozmělněných brusinek a jablečné, pomerančové nebo ananasové šťávy lze připravit chutnou ovocnou omáčku, tzv. relish. Ta je skvělá k výrazným sýrům a k masu.
Čerstvé Cranberries můžete skladovat až tři měsíce v zeleninovém boxu chladničky. Pokud byste si chtěli vytvořit zásoby, jednoduše brusinky zamrazte: při –18 °C vydrží nejméně jeden rok.
Sušené Cranberries se hodí nejlépe jako rychlý snack, malá chuťovka mezi hlavními jídly, v müsli a jogurtu nebo k čerstvému ovoci. V mnohých receptech můžete nahradit čerstvé Cranberries sušenými.
Tyto sladké bobule se například skvěle hodí do pečených dezertů. Spolu s kořením, jako je vanilka a skořice, činí z jablečných koláčů, muffinů z vlašských ořechů a krémových vaflí výtečné pochoutky. Skvělým tipem je také naložit sušené plody do rumu a vychutnat si je se zmrzlinou, k zákusku nebo koktejlu.
Sušené Cranberries můžete doma uchovat nejméně rok, a to v provzdušněném uzavřeném obalu v suchu při teplotě nejvýše do 18 °C.
Pro 5 z vás, kteří správně zodpoví soutěžní otázku, máme kulinárních balíček – sušené brusinky, zástěru, 2 chňapky!
Vyhrává 1., 100., 200. atd. správná odpověď.
Nápovědu hledejte na www.americkebrusinky.cz.
Soutěž probíhá od 19. prosince 2012 do 6. ledna 2013.
Pravidla soutěže najdete zde.
Probíhá vyhodnocení soutěže
Soutěž již byla ukončena