Proč vás to pořád táhne k bývalému

Zradil vás, přesto byste se k němu vrátila hned při první příležitosti. Není to o nedostatku soudnosti, touha po bývalém partnerovi se rodí v mozku, který je na něm pořád závislý.

Po letech fungujícího vztahu vám řekl, že je konec a jde si sbalit věci. Pochopitelně jste v šoku a cloumá s vámi vztek. Jenže jeho hrany se za pár dní otupí a nastává fáze lítosti, smutku a vzpomínání na hezké společné chvíle. I když vás odmítl a zlomil vaše srdce vejpůl, podezříváte se, že ho snad milujete ještě dřív než před tím. Je to možné?

Když je psychologie nepřítelem

Přiznejme si, že rozchody, které inspirovaly nespočet písní, románů, divadelních her, reality show a filmů vždycky nebývají definitivní. Ze statistického hlediska (1) dojde k partnerskému štěstí i přes dočasné odloučení třetina párů, které se rozhodnout dát lásce druhou šanci. Věříte na ni i vy? Vaše přání rozdmýchat starý plamen má hluboký psychologický základ, což vysvětluje, proč vás to k bývalému pořád táhne.

Poslední slovo má vždycky mozek!

Americká antropoložka, výzkumnice lidského chování a svépomocná autorka knih Helen Elizabeth Fisher pomocí magnetické rezonance skenovala mozek 15 lidí, a to krátce poté, co byli odmítnuti svým romantickým protějškem (2). Když tato expertka požádala monitorované subjekty, aby si prohlédli fotografii bývalého partnera, jejich části mozku spojené s regulací emocí, láskou, přitažlivostí, touhou, závislostí a připoutaností se okamžitě aktivovaly. „Takto zrazení jedinci zažívají zvýšené hladiny dopaminu a neurotransmiteru norepinefrinu, které se odráží ve stresu a volání o pomoc. Má se za to, že to je hlavní důvod, proč se někteří ve chvílích plných emocí uchýlí k dramatickým gestům, aby se dali znovu dohromady s předmětem své touhy a obnovili citové spojení,“ vysvětluje jmenovaná vědkyně.

Závislost jako závislost?

„Páry, které se rozcházejí, myslí na sebe a vracejí se k sobě, jsou na sobě chemicky závislé, takže nejsou schopné se rozdělit, dokud tato závislost nevyprchá,“ popisuje Helen Elizabeth Fisher. Jak dlouho to obvykle trvá? To je individuální, ovšem celý proces prý hodně urychlí, když si ex najde novou známost, čímž se láskyplné pocity vytratí.

Zdroje: (1) www.journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0265407513501987, (2) www.journals.physiology.org/doi/full/10.1152/jn.00784.2009






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 roku 2024 bude pro Berany plný energie a příležitostí. Vaše vládnoucí planeta Mars vám dodá dostatek odvahy a sebedůvěry ke zvládnutí výzev, které vás čekají v pracovním i osobním životě.Tento týden se můžete tě&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat