Když je na čase najít si novou práci

Nikdo při nástupu do zaměstnání neplánuje, že ho opustí, ale stává se. Buď chceme zkusit něco nového, nebo se dále rozvíjet. A někdy je změna zaměstnání nutná z důvodů duševního zdraví.

Toxická produktivita nás učí fungovat a vydat ze sebe všechno, i když se psychicky nebo fyzicky necítíme dobře. Bohužel to často vede k tomu, že se v práci dřeme, dokud netrpí naše psychika. To nás může z dlouhodobého hlediska opravdu zničit, a proto je neuvěřitelně důležité vědět, kdy je čas skončit a změnit kariéru. 

„Hustle Culture“ je toxická pro naše duševní zdraví

Nic nevznikne z ničeho – to je asi pravda. Musíte tvrdě pracovat na svých snech (a své vysněné práci) a investovat čas, úsilí a trpělivost, abyste se nakonec dostali tam, kde chcete být. To je všechno v pořádku, ale nemělo by se to dít na úkor vašeho vlastního zdraví. A to neznamená jen zdraví fyzické (při neustálém nachlazení v zimě a oslabený imunitní systém vlivem stresu), ale především zdraví duševní, které může vést k poruchám spánku, depresivním náladám a v nejhorším případě přepracování až k vyhoření.

„Hustle Culture“, která získala své jméno na sociálních sítích, daleko přesahuje průměrný stres v práci. Měli bychom být k dispozici 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, vyhnat ze života své přátele a zrušit všechny ostatní sociální kontakty, soustředit se jen na svou práci – protože jedině tak být skutečně úspěšní. Samozřejmě vás to dříve nebo později zlomí. Jsme mnohem víc než jen naše profesionální úspěchy. Hodnota člověka není určena tím, kolik povýšení a peněz obdržel nebo kolik hodin denně pracuje.

Na této „kultuře shonu“ je obzvláště toxické, že přepracovanost, vyčerpanost a únava je vykreslována jako pozitivní věc. Právě z tohoto důvodu si musíme neustále připomínat, co je pro nás dobré, co je pro nás špatné, jaké jsou naše hranice v profesním kontextu i v každé jiné oblasti života a kdy je čas zatáhnout za ruční brzdu.

Potřebujete změnit zaměstnání?

Kdy ale skutečně nastal čas, kdy byste měli dát výpověď, abyste se ochránili? Kde je hranice mezi „normální“ pracovní zátěží a okolnostmi, které již nejsou únosné? Pokud jste již ve svém zaměstnání zažili následující tři signály, je určitě načase poohlédnout se po jiných pracovních nabídkách.

Každý den se musíte nutit chodit do práce

Dobře, tento bod se může do určité míry týkat mnoha lidí. Možná je dojíždění příliš dlouhé, začínáte příliš brzy nebo je motivace prostě velmi nízká z jiných důvodů. Pokud však cítíte vnitřní odpor chodit do práce každý den, může to být tím, že se vám tělo snaží něco sdělit. Není normální se každý den překonávat a bojovat s bolestmi břicha před odchodem. Pokud vám vaše tělo vysílá tyto signály, naslouchejte mu a zvažte, zda není čas na změnu zaměstnání. Pokud se vám myšlenka na změnu povolání vrací znovu a znovu, máte nejspíš odpověď.

Stres ve vás zůstává i mimo vaši pracovní dobu

Chronický stres by se neměl podceňovat. Není dobrý pro naše tělo a má obrovský dopad na naši psychiku. Výsledkem může být nakonec vyhoření. Nenechte nikoho, aby vám říkal, že stres k vaší práci prostě patří. Pokud si i doma po práci všimnete, že jste pod tlakem a prostě nemůžete vypnout, měly byste spustit na poplach.

O svém emočním stavu jste již informovali své nadřízené – neúspěšně

Uvědomili jste si, že takhle už to s vámi dál nejde, sebrali jste veškerou odvahu, zeptali se na to svého šéfa a stále se nic nezměnilo? Utíkejte! Váš nadřízený by měl naslouchat svým zaměstnancům a v případě potřeby zasáhnout, aby zajistil zdravé prostředí pro všechny. Pokud je to i váš případ, je určitě čas na změnu zaměstnání.

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden přináší do vašeho milostného života novou energii. Pokud jste ve vztahu, může to být ideální čas pro prohloubení vzájemné komunikace a plánování společné budoucnosti. Nezadaní Berani by měli být otevřeni nov&y... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
23 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
259 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat