Tyto věty do práce nepatří

Pokud nebudete chvíli dávat pozor nebo dlouho přemýšlet, naštvete své kolegy a nadřízené. Některé věty by se v práci přece jen neměly říkat – pokud nechcete vypadat hloupě.

Být drzý, neschopný nebo hrubý nedělá na kolegy a šéfy dobrý dojem, právě naopak. Je proto důležité si některé formulace dvakrát rozmyslet, než je skutečně vyslovíte, jinak může rychle vzniknout mylný dojem. Vyjadřujte se jasně a pevně. Dáváte tak svému okolí najevo, že přebrání projektu nebo být tu pro svůj tým nevidíte jako zátěž a že neváháte přistupovat k problémům s orientací na řešení a s rozumem, podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Které věty byste proto měli raději spolknout?

"Hloupá otázka, ale..."

Neexistují hloupé otázky, pouze hloupé odpovědi. Takovými formulacemi sabotujete jen sami sebe, nikdo nemůže vědět všechno a je zcela normální ptát se svých kolegů nebo manažerů. Není důvod se za to stydět nebo přímo používat taková negativní slova! Položte svou otázku konkrétně a bez jakéhokoli posuzování. 

"Vždycky to tak bylo!"

Ať už jde o pracovní postupy, softwarové systémy nebo struktury v rámci společnosti: pro mnoho lidí je obtížné vypořádat se se změnami, zvláště pokud ve společnosti pracují dlouhou dobu. A to je zcela pochopitelné, vždyť znáte každý detail, dokážete plnit úkoly téměř automaticky a dodržovat určitý vzorec. Bohužel to má i velkou nevýhodu. Společnosti potřebují stabilitu i změnu. Nový vstup je důležitý, abyste se nezasekli na jednom místě. Pouze ten, kdo neustále hledá inspiraci a drží krok s inovacemi, může být dlouhodobě úspěšný.

"To není moje práce."

Stanovit si hranice a necítit se v práci za všechno zodpovědný je právo každého zaměstnance. Buď je třeba upravit rozsah úkolů z hlediska odpovědnosti a odměňování, nebo zvýšit hranici stresu a frustrace. Je důležité najít dobrou rovnováhu. Pokud jste požádáni o pomoc a dokážete být dobrou oporou, vezměte si občas úkoly, které nemáte v popisu práce – jste přece tým. Navíc vyhrává každý, protože o vás ostatní získají pozitivní dojem a zároveň ulevíte od tlaku na kolegy. Fráze jako „To není můj problém“ nebo „Nejsem za to zodpovědný“ jsou všechno, jen ne kolegiální.

"Možná..."

Vět s „možná“ je třeba se co nejvíce vyhnout, protože nejsou ani konkrétní, ani dobrý základ pro argumentaci. Kolegům a nadřízeným záleží na faktech. Tímto způsobem vědí, že se mohou spolehnout na to, co říkáte, a že váš přístup má smysl. Pokud si něčím nejste jisti, měli byste si udělat další průzkum nebo najít alternativu. Hádání nikomu nepomůže. 

"Můžu to zkusit..."

Někdy je to méně o tom, co děláte, a více o tom, jak se vyjadřujete. „Zkusit“ vždy ukazuje na možnost, že projekt nakonec selže. Zejména manažerům je vhodné se vyjadřovat jasně a rozhodně, jinak může váš protějšek rychle nabýt dojmu, že nejste dostatečně kompetentní nebo že opravdu nesnažíte.

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Hruškové lívanečky

40min
(29 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

25min
(20 hlasů)

Dušené houby na toastu

40min
(25 hlasů)
Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro Berany obdobím sebeobjevování a posílení osobních vztahů. Vaše energie bude na vrcholu a k tomu přispěje i pozitivní vliv Marsu, který vás povede k rozhodným a efektivním činům.V oblasti lásky se můžete těšit na pozitivn&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek 6.9.
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 6.9.
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat