Elektronické cigarety s vaší pletí doslova zacloumají

Kdyby se to týkalo jenom pár pupínků! Ale kdeže. Byť se vaping tváří jako „šetrnější“ kuřivo, pleť kvůli němu trpí akné, rosaceou i předčasným stárnutím.

Když se objevily elektronické cigarety, přinesly s sebou naději na „zdravější“ alternativu kouření. Tento optimismus však brzy zchladily odborné studie, které se na jejich složení podrobněji zaměřily. A rázem bylo po legraci.

Složení, co vzbuzuje obavy

Jedna z nich například zjistila (1), že zatímco tradiční cigarety při spalování uvolňují přibližně 7 000 chemikálií, e-cigarety jich mají „jen“ něco kolem 2000. Na první pohled to vypadá jako dobrá zpráva, problém však spočívá v tom, že se některé z těchto chemikálií dosud nepodařilo identifikovat. Stručně řečeno – nikdo neví, co vlastně „elektronky“ obsahují. Ví se ale, že zdraví, ani kráse nedělají žádnou extra službu. Jak se tenhle zlozvyk na pleti podepíše?

Zánět jako první potíž

Pravidelný i příležitostný vaping může mít devastující následky. „Podobně jako kouření klasických cigaret zahrnuje vdechování toxinů, které se usazují v kůži, což poškozuje kožní bariéru a vyvolává zánět narušující normální funkci pokožky,“ vysvětluje australská renomovaná dermální terapeutka Isabella Loneragan (2). Jak přesně se to projevuje?

Počítejte s akné

„Jedním z nejvýznamnějších dopadů je rozvoj nového i zhoršení stávajícího akné, což potvrzují rostoucí odborné výzkumy. Vyplývá z nich, že nikotin v e-cigaretách zužuje krevní cévy, snižuje prokrvení, narušuje přirozený mikrobiom pleti a vyvolává nadprodukci kožního mazu, proto způsobuje akné,“ popisuje uvedená lékařka. Ta upozorňuje i na další časté kožní onemocnění, kterým je rosacea neboli růžovka.

Co potáhnutí, to vráska navíc?

„Asi není žádným překvapením, že vaping přispívá i k předčasnému stárnutí a vzniku jemných linek a vrásek,“ dodává Isabella Loneragan. „Chemikálie obsažené v e-cigaretách podněcují oxidační stres a poškozují kolagen a elastin, tedy hlavní proteiny, které udržují kůži pevnou, pružnou a mladistvou,“ uzavírá dermatoložka. Ani tohle není vítané sdělení, že?

Zdroje: (1) www.henryford.com/blog/2024/06/the-health-risks-of-e-cigarettes-vs-traditional-cigarettes, (2) www.bodyandsoul.com.au/beauty/skincare-and-body/this-is-what-vaping-does-to-your-skin/news-story/c7bef6969722b1927f1cf95d65928ad5






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 roku 2024 bude pro Berany plný energie a příležitostí. Vaše vládnoucí planeta Mars vám dodá dostatek odvahy a sebedůvěry ke zvládnutí výzev, které vás čekají v pracovním i osobním životě.Tento týden se můžete tě&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:12
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat