Rodina jako spouštěč nekonečné úzkosti

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč vaše rodina může vyvolat vaši úzkost jako nikdo jiný, i když jindy ji držíte pod kontrolou? Máme pro vás vysvětlení – a řešení.

Existuje spousta věcí, které mohou snadno vyvolat úzkost, zvláště pokud jde o rodinu. 

Je běžné, že lidé cítí úzkost, nebo dokonce strach, pokud jde o rodinu. Bojí se udělat chybu a někoho blízkého tím zklamat. A i malé věci mohou být spouštěčem. Pokud víte, že se vás jistá teta vždy zeptá, proč ještě nejste vdaná, nebo když se váš sourozenec určitě pokusí porovnávat vaše a jeho úspěchy, může to vyburcovat staré a hluboce zakořeněné úzkosti.

Rodinná dynamika a úzkost

Rodinná dynamika popisuje, jak spolu členové rodiny fungují a jak na sebe vzájemně působí. Každá rodina má svou vlastní jedinečnou dynamiku. Jenže je to přesně ona, co má přímý a významný dopad na naši psychiku a může ovlivnit úroveň naší úzkosti.

Nespravedlivá očekávání

Možná za vámi vaše matka vždy přijde po hádce nebo neshodě s vaším otcem a očekává, že budete působit jako prostředník – toto očekávání, že budete muset být prostředníkem, může vyvolávat úzkost. Nebo možná jako prostřední dítě máte pocit, že musíte svým rodičům a sourozencům neustále dokazovat sebe a svou hodnotu – to může také způsobit úzkost.

Špatná komunikace

Komunikace je klíčová. Špatná komunikace v rodině včetně časté kritiky, nedostatku emocionální podpory nebo nejasných očekávání může vytvořit stresující prostředí a vést k nedorozuměním a konfliktům, které zvyšují úzkost. 

Kulturní a společenské hodnoty

Silné kulturní hodnoty a společenské tlaky mohou definovat rodinnou dynamiku a očekávání. Kulturní a společenské hodnoty a očekávání ohledně genderových rolí, rodinných povinností a cti a toho, jak je definován úspěch, mohou způsobit stres a přispět k úzkosti, zvláště pokud máte pocit, že jinak může přijít trest, bude vám odmítána láska nebo budete nedocenění, protože nesplňujete určitá očekávání.

Naštěstí existuje mnoho různých strategií, pokud jde o řešení úzkosti vyvolané rodinou.

Nastavit hranice

Jedna z nejlepších věcí, kterou pro sebe můžete udělat, když se dostanete do rodinné situace, která by mohla vyvolat úzkost, je stanovit si hranice. Ale jak?

Začněte tím, že si určíte, jak často a jak dlouho může vaše tělo tolerovat interakce se členy rodiny, kteří ve vás vyvolávají úzkost a nutí vás k věcem mimo vaši komfortní zónu, jen abyste potěšili ostatní. Naslouchejte svému nitru, naučte se říkat ne věcem, které dělat nechcete, a omezte, kolik času trávíte s těmito členy rodiny.

Stůjte si za svými pocity

Pokud s vámi někdo nesouhlasí nebo se vás snaží posunout za úroveň vašeho pohodlí, pracujte na tom, abyste se hned nenechali přesvědčit jen proto, že to vypadá jako cesta nejmenšího odporu. Ctěte své pocity a dovolte si vymanit se ze situace.

Pokud z této situace nemůžete uniknout, zhluboka se nadechněte a dopřejte si extra dlouhou pauzu v koupelně, dokáže zázraky. Procvičujte si péči o sebe tím, že budete respektovat své pocity a nenecháte se vyvést z míry jen proto, že od své rodiny potřebujete věci, které vám možná nebudou schopni poskytnout.

Zkuste prohlášení "já"

Pokud máte pocit, že svou úzkost můžete řešit se členy rodiny, kteří ve vás úzkost vyvolávají, tím lépe. Pokuste se na toto téma upozornit jemně a použijte spoustu výroků „já“. Můžete říci "Ubližuje mi, když říkáš nebo děláš to a to." "Mám pocit, že nerespektuješ mé hranice." Vaše rodina nemusí vědět, jak se cítíte, pokud jim to neřeknete. To může být skvělý první krok ke zmírnění úzkosti.

Najděte odbornou pomoc

Pokud máte pocit, že nemůžete zvládnout nebo zlepšit svou úzkost sami, můžete vždy vyhledat terapeuta, se kterým můžete tyto obavy řešit. Terapeut vám může pomoci rozpoznat vaše spouštěče a naučit se na ně reagovat způsobem, který je zdravý a emocionálně vhodný. 

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Mexické carnitas

2h a 30min
(1 hlasů)

Burrito miska

35min
(1 hlasů)
Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 roku 2024 bude pro Berany plný energie a příležitostí. Vaše vládnoucí planeta Mars vám dodá dostatek odvahy a sebedůvěry ke zvládnutí výzev, které vás čekají v pracovním i osobním životě.Tento týden se můžete tě&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:59
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:16
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat