Pod pokličku Montessoriho pedagogice

Mnoho lidí si Montessori vzdělávání spojuje se svobodnějším, nezávislejším, inkluzivnějším a pozitivnějším učením. Vyhovovalo by i vašemu dítěti?

V současné době existuje nespočet přístupů k učení a výuce od základních po střední školy. Ve waldorfské škole se sociální dovednosti dětí upevňují především volným učením. Konvenční státní školy jsou vázány na pevné osnovy. A Montessori školy, stejně jako waldorfské a nezávislé školy, podporují zájmově orientované učení, ale jsou orientovány vědecky. Koncepce všech škol má společné to, že vychovávají vzdělané a zodpovědné děti.

Montessori metoda, nazývaná také Montessori pedagogika, je velmi specifický styl výuky, který se zaměřuje na pět oblastí, které jsou považovány za klíčové oblasti rozvoje dítěte: smyslový materiál, matematika, kultura, jazyk a praktický život.

Koncept Montessori od konvenční výuky odlišuje to, že vychází z individuálního dítěte a jeho vlastností a preferencí a vytváří učební obsah, který je přiměřený jeho schopnostem a zájmům.

Jako u každé formy vzdělávání, někteří rodiče a učitelé na tuto metodu přísahají, pro jiné je to docela náročné. Jak si ukážeme níže, Montessori metoda má výhody i nevýhody.

Jaké jsou ale skutečné výhody Montessori konceptu?

Důraz na samostatné učení prostřednictvím praxe

Učebny Montessori často vypadají velmi výjimečně: Na jedné straně využívají hodně přirozeného světla a také mají mnohem více prostoru než běžné učebny. Tyto dvě vlastnosti jsou společné v designu každé učebny z nějakého důvodu.

S větším prostorem mají děti možnost pracovat, rozvíjet se a učit se svým vlastním tempem. Vybírají si, co chtějí upravovat, hrát nebo sledovat, a proto automaticky používají věci, které odpovídají jejich schopnostem. Tímto způsobem postupujete jako jednotlivci.

Budují své sociální dovednosti

Děti jsou fascinovány tím, co dělají ostatní děti. Montessori metoda toho využívá tím, že seskupuje děti různého věku ve stejném učebním prostředí. Protože jsou věkové skupiny různé, učení není podporováno pouze mezi vrstevníky. Mícháním se děti od sebe učí, učí jeden druhého a rozvíjejí sociální dovednosti užitečné pro život, jako je akceptace a integrace.

Nezávislost je velmi důležitá

Pro některé je koncept Montessori velmi užitečný pro rozvoj řady podnikatelských dovedností. Protože velká část učení vedou děti samy, zažívají mnohem větší pocit nezávislosti a rozvíjejí důvěru ve své schopnosti mnohem rychleji než v tradiční škole.

Vztah k učení je pozitivnější

Montessori vzdělávání si klade za cíl podporovat lásku k učení. Tato zvláštní výhoda trvá po celý život dětí a stává se skvělým spojencem v dalších vzdělávacích fázích, jako je kariéra, odborná příprava, a dokonce i pracovní život.

V závislosti na vašem úhlu pohledu má Montessori vzdělávání nejen výhody, ale i nevýhody.

Náklady

Na rozdíl od veřejných škol, které mohou navštěvovat zdarma, Montessori školy obecně účtují školné. Většina Montessori škol žije podle principu solidarity. To znamená, že rodiče, kteří mají více peněz, platí vyšší školné. Rodiče, kteří nemají tolik, nebo velmi málo peněz, platí školné nižší, nebo vůbec žádné.

Někomu nestačí učební osnovy

Úkolem učitele je zajistit, aby děti postupovaly a učily se odpovídajícím tempem. V ideálním případě to může dobře fungovat. Může ale také vytvořit prostor pro to, aby některé děti neuspěly. Flexibilita může být velmi pozitivní. Pokud ale posílíte jen pár dovedností a další nebudete dále rozvíjet, skončíte v dynamice, která může být pro akademickou budoucnost dítěte nebezpečná.

Samostatnost není všechno

Metoda Montessori posiluje nezávislost každého jednotlivce a sebeurčenou práci. Avšak toto podnikatelské myšlení, jakkoli může být cenné, může studentům také ztížit týmovou spolupráci nebo práci pod přísnou autoritou.

Struktura třídy může být zastrašující

Některé studenty může otevřená struktura Montessori třídy zastrašovat. Lépe se snášejí, pokud jsou stoly a židle uspořádány v řadách jako v klasické třídě. I když se pravděpodobně nejedná o nepřekonatelnou překážku, rozhodně je to na zvážení. Hierarchie tradičních tříd ponechává studentům méně svobody, ale může také zajistit prostředí třídy, které působí uspořádaně, bezpečně a rutinně.

Zdroj: www.cs.wikipedia.org/wiki/Montessori_škola, názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 44 v roce 2024 přináší pro Berany spoustu energie a příležitostí k osobnímu růstu. V tomto období se můžete cítit obzvláště motivováni k dosažení svých cílů. Využijte tento nával energie ke krokům vpřed, ale zároveň buďte ... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat