Děti potřebují cítit lásku mezi rodiči

Malé projevy lásky jsou pro vztah v každodenním životě víc než dobré. A dětem také prospívá, když vidí, že se jejich rodiče mají rádi.

Drobné projevy lásky, jako je polibek nebo objetí, nejsou důležité jen pro vztah mezi rodiči. Jsou důležité i pro dítě, které pozorně sleduje své rodiče jako pár. Bohužel právě tato drobná gesta mezi rodiči se ve stresujícím každodenním životě ztrácejí.

Takže přikládejte velký význam polibku sem, úsměvu tam, držení za ruce na rodinné procházce nebo objetí během dne! Pokud k sobě budete otevřeně dávat najevo své city, i když jde jen o malé okamžiky, prospěje i vašemu dítěti, když uvidí, že se máte rádi. Jak přesně, se dozvíte v následujících čtyřech bodech.

Vztah rodičů jako vzor

První partnerství, které vaše dítě zažije, je partnerství mezi vámi a vašimi rodiči. Jak spolu vy dva mluvíte, jak se k sobě chováte, pomáháte si? Vaše dítě absorbuje všechny tyto informace jako houba. A jsou to právě tyto informace, které mu později v životě pomohou ve vztazích. Partnerství, které dáte svému dítěti příkladem, bude s největší pravděpodobností partnerství, které bude později vést.

Zejména dcery 'přebírají' vztahové chování svých matek. Bedlivě sledují, jak máma miluje, jakou důvěru dává partnerovi, jak moc vyhledává blízkost a jak řeší konflikty.

Pocit bezpečí

Základní potřebou dětí je touha po ochraně, bezpečí a jistotě. Milující partnerství mezi rodiči přesně to dítěti signalizuje. Cítí se v dobrých rukou se dvěma lidmi, kteří stojí jeden za druhým a táhnou za jeden provaz ve všech situacích.

To samozřejmě neznamená, že byste se měli vždy chovat, jako by bylo všechno v pořádku, i když tomu tak není. Hádky mezi rodiči probíhají všude. Je důležité, aby vaše dítě nejen slyšelo nebo vidělo, jak diskutujete, ale také to, jak konflikty řešíte a jak spolu po neshodě zase vycházíte.

Ochota ke kompromisům

Ochota ke kompromisům je důležitou součástí fungujícího vztahu. Pokud děti zažijí, že se rodiče také někdy neshodnou, ale že se problém snaží společně vyřešit, dítě se učí, že je důležité brát vážně přání druhého člověka a reagovat na ně.

To jim později v životě pomůže nejen ve vlastních vztazích či přátelstvích, ale i v pozdějším profesním životě. Je důležité sdělovat svá vlastní přání a představy, ale stejně důležité je naslouchat přáním ostatních a hledat cestu, která uspokojí oba.

Loajalita a náklonnost

Rodina je to, co dává dětem oporu. Rodiče, kteří si navzájem pravidelně projevují lásku, také dávají najevo, že si váží soudržnosti a potažmo rodiny, a to zase poskytuje dítěti oporu. Vaše dítě se učí, co to znamená žít život s někým společně, učí se, co to znamená někoho milovat.

Naučí se projevovat své city a lásku. Nejen vůči vám, ale i v přátelstvích a pozdějších vztazích. Učí se podporovat rodinu a vědomě se později v životě rozhodovat ve prospěch svých blízkých.

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro vás a vaše blízké založený na otevřené komunikaci a emocích. Pokud máte v plánu promluvit si o něčem důležitém se svým partnerem nebo rodinou, nyní je ta správná doba. Berani, kteří jsou nezadaní, mohou oček... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:16
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 30.9.
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat