Zákaz mobilních telefonů ve školách zlepšuje známky a společenský život studentů

Stále více škol přemýšlí o omezování používání mobilních telefonů na školních pozemcích. Jaký to může mít vliv, ukazuje studie z Anglie.

Každý z nás některé dny tráví spoustu času na mobilním telefonu. Zprávy, aplikace, podcasty a hudba lákají, a než se nadějete, čas strávený na obrazovce se prodloužil na nezdravý počet hodin.

Zatímco my dospělí se většinou dokážeme ukáznit a mobilní telefon se nestává středem našeho světa, naše děti a teenageři se často jen těžko odtrhávají od malé obrazovky. Zdá se, že některé děti mají chytré telefony pevně přilepené k rukám.

To je jeden z důvodů, proč stále více škol navrhuje zákaz používání mobilních telefonů na školních pozemcích. A to není vůbec špatný nápad, jak nyní ukazuje studie z Velké Británie (1). Mnohem lepší byly výkony žáků, kteří navštěvovali školu se zákazem používání mobilních telefonů.

Zákaz mobilních telefonů zlepšuje známky

Celkem se vědci podívali na 800 škol v Anglii, Skotsku, Walesu a Severním Irsku. Ukázalo se, že pouze 13 % středních škol praktikuje přísný zákaz mobilních telefonů. Mobilní telefony děti odevzdávají na začátku školního dne nebo si ho zamykají do skříněk.

Účelem takového přísného zákazu mobilních telefonů je přiblížit studenty k sobě navzájem, tedy posílit jejich sociální interakci, ale také zabránit rozptýlení ve třídě a zlepšit příležitosti k učení. A ejhle, žáci škol s přísným zákazem mobilů byli v průměru až o dva stupně lepší. Dokonce dostali známku „výborně“ více než dvakrát častěji.

Evropa diskutuje o zákazu mobilních telefonů ve školách

Angličané nejsou jediní, kdo o zákazu mobilních telefonů stále více diskutuje. Země EU, včetně Nizozemska, Francie a Itálie, také přísně zakázaly mobilní telefony ve výuce a ve školách. V jiných zemích, jako je Rakousko, ministerstvo školství svěřuje školám, zda chtějí zakázat zákaz, nebo ne.

Je zákaz mobilních telefonů reálný?

I u nás se neustále ozývají hlasy požadující zákaz mobilních telefonů ve školách. Na kolik je to ale reálně proveditelné? Na jedné straně je podle právníků zákaz zásahem do osobních a majetkových práv jednotlivce.

Na druhou stranu proti tomu hovoří vzdělávací politika. Školství stále je v dikci ministerstva, tedy spadá do státních záležitostí. Stát zřejmě v nejbližší době nepřistoupí na plošný celostátní zákonný zákaz mobilních telefonů ve školách.

Pravidla týkající se používání mobilních telefonů na školních pozemcích však může stanovit samo vedení školy. To znamená, že škola nemůže zakázat svým studentům nosit telefony do školy, ale může jim zakázat jejich používání ve třídě a o přestávkách.

Zdroj: (1) Jonathan Haidt, The Case for a Smartphone Ban in Schools, Policy Exchange study







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro vás a vaše blízké založený na otevřené komunikaci a emocích. Pokud máte v plánu promluvit si o něčem důležitém se svým partnerem nebo rodinou, nyní je ta správná doba. Berani, kteří jsou nezadaní, mohou oček... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:22
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat