Nebezpečné nástrahy na aplikaci TikTok

Podle operátorů používá aplikaci TikTok každý měsíc přes miliarda lidí na celém světě. Krátká videa zaujmou malé i velké. Aplikace však představuje také rizika, zejména pro ty mladé uživatele.

V dnešní době má mnoho dětí a mladých lidí vlastní mobilní telefon. Ale s chytrými telefony mají děti v rukou malý počítač. Díky vysokému objemu dat a paušálu máte přístup ke hrám, sociálním sítím a aplikacím kdykoli a kdekoli. A tak rodiče rychle ztratí přehled o tom, co přesně jejich děti na mobilu dělají a především, kolik času na něm tráví.

Co je TikTok?

V aplikaci najdete hudbu, tanec a zábavu zabalenou do krátkých klipů o délce přibližně 15 sekund. Videa zaznamenaná pomocí aplikace mohou být dlouhá až 59 sekund a nahraná videa mohou být až tři minuty. Motto aplikace zní: „Každá sekunda se počítá“. Čím kratší a vyhrocenější video, tím větší šance na úspěch. Klip je úspěšný, když nasbírá hodně lajků a komentářů.

To znamená, že uživatelé natočí krátký klip, doplní ho písničkou, označí ho žhavými nebo trendy hashtagy a zveřejní ho na svém profilu. Čím častěji je video vidět, čím více lajků a sledujících sbíráte, tím úspěšnější jste na TikTok.

Především takzvané výzvy, ve kterých uživatelé prokazují svůj taneční nebo komediální talent, tvoří velkou část populárních videoklipů na TikToku.

Úspěch tkví v jednoduchosti všeho

TikTok už možná není celosvětově nejoblíbenější aplikací, ale boom kolem krátkých videí pokračuje. Zdá se, že receptem na úspěch aplikace je její „jednoduchost“. Každý si může během okamžiku vytvořit profil a snadno natáčet krátká videa a zveřejňovat je živě pomocí vlastního mobilního telefonu.

Ještě jednodušší a rychlejší je konzumovat videa ostatních uživatelů. Jednoduše si stáhnete aplikaci, krátce se zaregistrujete a sledujete videa v aplikaci TikTok jako na montážní lince. Protože pokud jste viděli video, stačí přejet prstem nahoru a objeví se další a další, další a další...

Věk je (ne)důležitý

Aplikaci TikTok si může stáhnout kdokoli. Jsou dostupné pro operační systémy Android a iOS. Abyste mohli sledovat a lajkovat videa a zveřejňovat svá vlastní videa, musíte si vytvořit svůj vlastní profil. Všeobecné podmínky aplikace však stanoví, že uživatelům musí být alespoň 13 let. Uživatelé mladší 18 let potřebují souhlas rodičů/zákonných zástupců. Pro nezletilé uživatele je automaticky vytvořen soukromý profil. Jak starý uživatel ve skutečnosti je, se však v žádném okamžiku nekontroluje.

Aplikace se při registraci zeptá pouze na vaše datum narození. Takže stačí zadat jen o pár měsíců nebo let více a není problém se zaregistrovat. To znamená, že aplikace je volně dostupná i dětem do 13 let.

Možná nebezpečí aplikace

Kdykoli je na internetu zveřejněno příliš mnoho osobních údajů, existuje určité riziko. Děti by proto měly vědět, že je nutné zůstat v co největší anonymitě. Což je v aplikaci založené na generování lajků a sledujících pomocí osobních videí, docela obtížné.

Proto je obzvláště důležité prozkoumávat TikTok a další sociální sítě s vaším dítětem. Zásada, kterou by všichni rodiče měli předat svým dětem při používání a účasti na internetu: Neříkejte online nic, co byste neřekli úplně cizímu člověku na ulici.

Nastavení účtu je navíc nesmírně důležité pro ochranu soukromí uživatele. To je také nejlépe prozkoumat a upravit společně s vaším dítětem. Pro dítě může být obtížné porozumět znění nastavení. Udělejte si proto čas a na nic nespěchejte.

S TikTok byste však neměli věnovat pozornost pouze datům, ale také chování při používání. Protože aplikace má velký návykový potenciál. Při přejíždění nesčetnými videi rychle zapomenete na prostor a především čas.

„Companioned Mode“ pro rodiče

Od února 2020 TikTok nabízí také „doprovodný režim“ pro rodiče v Evropě, kde lze mimo jiné nastavit dobu použití. Můžete se rozhodnout, zda dítě může s aplikací strávit 40, 60, 90 nebo 120 minut denně. Jakmile vyprší čas, budete potřebovat heslo, abyste jej mohli dále používat.

Lze také nastavit možnosti kontaktu. Můžete rozhodnout, kdo může dítě kontaktovat prostřednictvím soukromých zpráv, nebo dokonce zcela vyloučit přijímání PM (zkratka pro soukromé zprávy).

Nechybí ani možnost aktivace omezeného režimu. To znamená, že rodiče spolu s dítětem filtrují, která videa skončí například ve feedu dítěte 'For You'. Tady nejde o konkrétní obsah jednotlivých videí, ale spíše o obecnou kategorii videí. Vyloučit lze například videa, která jsou určena pro dospělé.

Zakázat, nebo ne?

Zní to jako dobrý a jednoduchý nápad – jednoduše TikTok svému dítěti do určitého věku zakázat. A i když to může fungovat, lepší metodou je však prozkoumat s dítětem aplikaci, jako je TikTok, a naučit je, jak ji zodpovědně používat. Protože přijde den, kdy bude dítě zodpovědné za používání internetu. Jakmile se naučí bezpečně pohybovat online, bude schopen rozpoznat nebezpečné situace a vyhnout se jim.

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přináší příležitosti k osobnímu růstu a sebepoznání. Vliv planet naznačuje, že byste se mohli cítit energičtější a motivovanější než obvykle, což je ideální pro zahájení nových projektů nebo dokonče... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
54 Příspěvků
Poslední příspěvek 6.10.
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat