Udržovat rodinná pouta je ženský úděl 

V angličtině se tomu říká „kinkeeping“, v češtině neexistuje 100% správný překlad. Buď jak buď: „kinkeeping“ popisuje téměř výhradně ženský úkol udržovat a organizovat vztahy v celém rodinném prostředí. Skoro jako by ženy byly jedinými lidmi, kteří si dokážou udržet blízkost a rodinná pouta. Ale proč tomu tak je?

Když jsem byla malá, moje matka mluvila s mými prarodiči z otcovy strany po telefonu téměř každý den, domlouvala s nimi rodinné večeře, kupovala jim narozeninové a vánoční dárky... Když se pak rodiče rozešli, má matka bývalou tchyni, která je téměř jako druhá matka, bývalou švagrovou, která je jako sestra, a synovce a neteře.

To, co udělala z lásky ke své rodině, má v angličtině své vlastní jméno: „kinkeeping“. V češtině by to mohlo být přeloženo jako „pečování o příbuzné“. Zní to těžkopádně, ale je to přesné: popisuje to, že ženy mají běžně přesný přehled o tom, co je v rodině potřeba, kde a kým, nebo na co je třeba myslet. Proč se ale ženy ocitají v této pozici automaticky a ne vždy dobrovolně?

Kinkeeping zvyšuje psychickou úzkost u žen

Dnes mluvíme o „kinkeeperovi“ jako o sociální roli, kterou ženy přijímají k udržování a ochraně vztahů mezi členy rodiny a přáteli. Krásná role, že?! Tento úkol navíc však může být dalším faktorem, který přispívá k psychické zátěži žen, zejména při zvláštních příležitostech – (dětské) narozeninové oslavy, rodinná setkání, vánoční večeře atd. To, že se ženy musí postarat o vše, aby oslavy a narozeniny proběhly bez problémů, není fáma, ale realita. Skutečnost, že úspěch slavností a každodenního rodinného života závisí na ženách, na ně vyvíjí ještě větší tlak.

Úkolem „ochránce rodiny“ je být stále v kontaktu s rodinnými příslušníky a přáteli nenápadným, prakticky neviditelným způsobem. Stejně jako vy připomínáte svému manželovi, když JEHO matka má narozeniny, tisíce žen dělají to samé každý den.

Hostem na své oslavě

Prakticky neviditelnou (ale neméně namáhavou) součástí „kinkeepingu“ je udržování kontaktu s rodinou a přáteli. Rodinné oslavy, rodinné večeře či rodinné návštěvy „Kinkeeper“ nejen vede a plánuje, ale také se jich aktivně účastní. Zná životní podmínky každého, s každým mluví a zkrátka je tam pořád. Veškerá tato duševní námaha je zátěží a vede k únavě, která přechází v období jako jsou Vánoce a Nový rok se všemi jeho setkáními ve vyčerpání.

V prosinci je to pečení cukroví, výroba adventních věnců, shánění dárků pro rodinu a přátele, zdobení vánočního stromečku a kouzlení vánočních hodů. Ale i narozeniny v rodinném kruhu nebo rodinné sešlosti o Velikonocích jsou také často výhradně pod taktovkou ženy. Ke všemu rodinnému stresu, po kterém si vlastně zasloužíte víkend v luxusních lázních, musíte být neustále skvěle naladěni a také unést každodenní stres v práci.

Zbavte se kinkeepingu

Kde je vlastně napsáno, že ženy automaticky (musí) přebírat roli „pečovatelek o rodinu“? Jednoduchá odpověď: nikde. „Kinkeeping“ je přímým důsledkem patriarchální kultury, která příliš dlouho omezovala ženy na domácí práce. A možná by stálo za to, udělat z one-woman-show týmový projekt.

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Vaječná omeleta s lososem

25min
(35 hlasů)

Palačinky

30min
(1 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

25min
(21 hlasů)
Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden mohou být pro vás vztahy trochu náročné. Mars, váš vládce, je v kvadratuře s Venuší, což může přinést napětí a nedorozumění ve vašem milostném životě. Buďte trpěliví a snažte se vyhýbat zbytečným konfliktům. J... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

32 Příspěvků
Poslední příspěvek 2:13
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat