Správný čas poslat děti na tábor

Prázdninové tábory často nabízejí dětem během prázdnin skvělý program a pomáhají rodičům najít smysluplné prázdninové aktivity. Kdy je ale dítě připraveno na letní tábor?

Přestože nám prázdniny ve školních letech vždy připadaly příliš krátké a vzácné, dnes jako rodiče víme, jak dlouhé prázdniny školáci skutečně mají. S průměrnými 25 dny dovolené se to dá skloubit docela špatně. Pokud nemáte to štěstí, že poblíž bydlí prarodiče, tety nebo strýcové, kteří dokážou děti chvíli zabavit, je dobrá rada drahá.

Prázdninové tábory se tak zdají být vítanou pomocí pro pracující maminky a tatínky. Jak ale poznáte, že je dítě připraveno odjet na několik dní pryč bez rodičů a jak na děti dopadá pobyt na táboře?

Kdy je vaše dítě připraveno na letní tábor

Pokud dítě přijde domů rozzářené radostí a zeptá se rodičů, zda může jet na prázdninový tábor, je na to zjevně připraveno. Ale pokud přichází podnět od rodičů, měli byste si předem položit otázky, zda je vaše dítě schopné a ochotné spát několik dní a nocí bez rodičů, aniž by trpělo steskem po domově, a zda si umí poradit v neznámých situacích.

Vhodný věk dítěte na letní tábor

Existují prázdninové tábory, které jsou určené dětem ve věku 6 nebo 7 let a více. Když děti nastoupí do školy, udělají obrovské skoky ve svém osobním rozvoji. Během několika týdnů se stanou skutečně nezávislými, budou chodit sami do školy nebo se setkávat po škole s přáteli. Tak se někteří prvňáčci na konci školního roku vydají sami na dlouhý výlet a užijí si spoustu legrace.

Průměrný věk, kdy by mělo být dítě skutečně již připravené na prázdninový tábor, se pohybuje okolo 10 let.

Kdy se prázdninový tábor nedoporučuje

Děti jakéhokoli věku, které mají problém spát jinde než doma, byste k pobytu na táboře neměli přemlouvat. I pro děti, které jsou velmi stydlivé, je letní tábor pravděpodobně více mučením než zábavou. Tady je lepší ještě chvíli počkat. Každé dítě je jiné a odpoutává se od svých rodičů svým vlastním tempem. To je zcela normální.

Výhody prázdninových táborů

Odejít na tábor sám nebo s přáteli, bez rodičů, může mít velmi pozitivní dopad na vývoj dítěte. Protože poradit si bez rodičů a prosadit se ve skupině obrovsky zvyšuje sebevědomí. Posilují se i sociální dovednosti, protože tam, kde se potkává mnoho dětí, z nichž některé jsou cizí, se setkává i mnoho různých zájmů, silných a slabých stránek. Na prázdninovém táboře mají děti také možnost získat spoustu nových kamarádů. To výrazně rozšiřuje jejich obzory.

Technická zařízení jako mobilní telefony a tablety nejsou v prázdninových táborech zpravidla vítány. Jeden až dva týdny tak mohou být pro mladé jakýmsi digitálním detoxem. A přesto nebude na prázdninovém táboře žádná nuda. Místo toho si děti budou hrát mezi sebou, zkoumat a prožívat věci společně a trávit spoustu času na čerstvém vzduchu.

Připravte se i na nevýhody

Zejména stesk po domově způsobuje mnoha dětem na výletech za zábavou problémy. Klíčem je zde reagovat uvolněně, když volá plačící dítě. Stesk po domově je často způsoben neshodami s jinými dětmi nebo něčím podobným. Nejlepší způsob, jak svému dítěti pomoci, je naslouchat a ptát se. Vedoucí v prázdninových táborech jsou často velmi dobře vyškoleni v řešení stesku po domově. Měli byste proto dát dítěti najevo, že se na ně může kdykoli obrátit.

A když už to nejde a zdá se, že dítě jen trpí, pak musíte prázdninový tábor zrušit. Stesk po domově se nejlépe zvládá, pokud první prázdninový tábor není příliš dlouhý. V následujících letech tak můžete postupně délku tábora prodlužovat.

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 roku 2024 bude pro Berany plný energie a příležitostí. Vaše vládnoucí planeta Mars vám dodá dostatek odvahy a sebedůvěry ke zvládnutí výzev, které vás čekají v pracovním i osobním životě.Tento týden se můžete tě&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat