Čas bez pocitů viny pro maminky

My mámy často odkládáme vlastní potřeby stranou, abychom nikoho nezklamaly. A pak se cítíme špatně, když pro sebe něco děláme? To je ale úplně špatně.

Vina čas od času zasáhne i ty nejlepší maminky. Ať už se cítíme provinile, protože příliš pracujeme, jsme na své děti příliš přísné nebo příliš laxní, dáváme jim příliš mnoho sladkostí nebo je necháváme příliš dlouho sledovat televizi – seznam je bohužel velmi, velmi dlouhý.

Ať už to jako matka uděláte jakkoli: nedaří se vám na všechno rozdělit čas spravedlivě a každou situaci dokážete překroutit tak, že si to pak vyčítáte. A zdá se, že problém špatného svědomí se týká maminek všude. Přesně pro toto byl v angličtině zaveden termín: Mom Guilt.

Dobrou zprávou je, že v mnoha situacích, kdy cítíme paralyzující vinu, se nemusíme cítit špatně! Ne každá situace, kterou nezvládneme podle výchovných příruček, je automaticky špatná. A i když uděláme chybu, jsme lidé a můžeme se z ní poučit pro příště. Prozradíme vám 5 situací, kvůli kterým se maminky opravdu nemusejí cítit provinile!

Když chceme jít ven

Ať už jde o vycházky s přáteli, v páru, nebo jednoduše o práci – mnoho matek se vždy cítí provinile, když musejí děti zůstat v péči někoho druhého. A tyto pocity viny se často dělí na dva: na jedné straně se cítíme provinile, protože své děti necháváme s někým jiným, a na druhé straně proto, že si tento odpočinek od dětí také přejeme.

Není absolutně nic špatného na tom, když necháte své děti doma s chůvou, zatímco si dopřejete čas jen pro sebe. Šťastné maminky jsou přece ty nejlepší maminky. Navíc může být pro děti vlastně velmi dobré, když mají kromě rodičů ještě další pečovatele. Vztah k prarodičům, tetám, strýcům či kmotrům může život těch nejmenších nesmírně obohatit a stát se pro ně později velmi cenný.

Když dětem dáme jídlo z fastfoodu

Po náročném týdnu a obzvlášť stresujícím dni je pokušení příliš velké a místo vaření něčeho čerstvého podáváme našim dětem pizzu nebo hranolky. Rychlé občerstvení je tak strašně nezdravé a dětem by uškodilo každým soustem. Negativní obraz a obviňující komentáře, zejména od ostatních matek, nás téměř nutí si myslet, že své děti pomalu otravujeme.

Ale buďme upřímní: porce hranolků tu a tam nikomu neublíží. A někdy máte prostě chuť na rychlé občerstvení. Jako téměř u všeho v životě je i zde rozhodující opatření. Mnohem důležitější než striktně našim dětem vše zakazovat, je naučit je zdravě zacházet s nezdravým jídlem. Nevyčítejme si tedy, když na našem talíři občas mezi čerstvě uvařenými jídly skončí i rychlé občerstvení, ale místo toho si jídlo prostě vychutnejme. Vždyť to také dělá radost.

Když nemůžeme dětem splnit všechna přání

V dnešní době se od nás rodičů po finanční stránce hodně očekává. V pondělí děti chodí na balet, v úterý na klavír a ve čtvrtek na fotbal. Je snadné se cítit provinile, pokud můžete svým dětem věnovat pouze jednu volnočasovou aktivitu nebo jim dávat drahé dárky jen výjimečně. Ale mnoho věcí, které považujeme za nezbytnosti, jimi ve skutečnosti nejsou.

Pokud vyčteme každé přání našich dětí z jejich očí, může to být dokonce problematické. Děti se musí naučit vážit si věcí. Takže místo toho, abyste se neustále hnali za dalším trendem a cítili se provinile, protože pro své dítě nemůžete udělat vše, měli byste přemýšlet o tom, co dítěti skutečně vyhovuje. Přebít ji nakonec mohou i nevhodné volnočasové aktivity. Opravdový koníček naopak dokáže podpořit sebevědomí a dělat vám radost z dlouhodobého hlediska.

Pokud televizi nebo tablet nakrátko proměníme v chůvu

Je neděle ráno, malí jsou vzhůru, ale my sami si neumíme představit nic lepšího, než se otočit a zase spát. Alespoň na další hodinu. Takže necháte děti sledovat jejich oblíbený seriál, zatímco vy zůstanete v posteli. Získaný čas si ale nemůžete pořádně užít, protože se brzy vrátí známé pocity viny.

Všude nám říkají, že je nejlepší nenechat děti dívat se na televizi, a pokud ano, tak jen na krátkou dobu. Když si však vzpomeneme na vlastní dětství, rychle si uvědomíme, že tyto požadavky ještě nebyly kladeny na naše rodiče. Našim rodičům nevadilo, že nás nechali koukat na televizi, aby mohli v klidu třeba uvařit. A zřejmě nám to žádnou újmu nezpůsobilo.

Dokud své děti nenecháme celý den sledovat televizi a dbáme na to, aby obsah odpovídal jejich věku, není chvíle u televize nebo tabletu nic špatného.

Když ztrácíme trpělivost

Dítě právě usnulo poté, co bylo dnes obzvlášť nervózní, když starší dítě najednou začne hlasitě křičet. Ani nevíte jak a už křičíte. Nikomu se to nelíbí, a zvláště naše děti cítí obrovskou vinu, když reagujeme přehnaně.

Kdykoli taková situace nastane, je vhodné nejprve se zblízka podívat na své vlastní chování. Pokud se to děje častěji, měli bychom urychleně hledat způsob, jak hladinu stresu snížit. Protože většinou reagujeme naštvaně, protože jsme sami vyčerpaní. Pokud ale většinou reagujeme klidně a šlo o jednorázový přešlap, stačí si s dítětem promluvit, omluvit se a vysvětlit, jak byste raději reagovali. Pak můžete téma pustit z hlavy a už si to nemusíte vyčítat. I ti nejpohodovější rodiče někdy reagují přehnaně.

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro vás a vaše blízké založený na otevřené komunikaci a emocích. Pokud máte v plánu promluvit si o něčem důležitém se svým partnerem nebo rodinou, nyní je ta správná doba. Berani, kteří jsou nezadaní, mohou oček... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:22
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat