Varování dětí před cizími lidmi

Děti věří, že to s nimi každý myslí dobře. A bylo by hezké, kdyby tomu tak skutečně bylo. Jak jim vysvětlit, že existují ‚zlí‘ lidé, aniž byste je vyděsili?

Vysvětlit dětem, že to s nimi bohužel ne všichni lidé myslí dobře, je těžké. Zejména proto, že jim jako rodiče nechcete brát základní důvěru v ostatní. Jak byste tedy měli varovat své děti před cizími lidmi se zlými úmysly?

Děti jsou otevřené, zvědavé, a pokud jde o ostatní lidi, neuvědomují si, že by mohli představovat nebezpečí. Ale my rodiče sledujeme zprávy a slyšíme příběhy. A samozřejmě nám v hlavě zůstanou jen ty špatné.

Kdy byste měli varovat děti před cizími lidmi?

Pokud se dítě ptá na konkrétní otázky, rodiče by na ně rozhodně měli upřímně odpovědět. Věk není rozhodující. Obecně by ale děti školního věku měly být o možném nebezpečí informovány. Zvláště pokud už zvládají cestu do školy samy.

Jako rodič chcete, aby vaše dítě bylo vůči ostatním lidem otevřené a nemělo zbytečný strach. Proto je důležité věnovat rozhovoru čas. Posaďte se spolu a vysvětlete jim, že existují někteří lidé, kteří to s nimi nemyslí dobře. Vyhněte se detailům, jako jsou únosy nebo pedofilie. Mluvte se svým dítětem normálně a jednoduše. Je důležité, aby vaše dítě rozumělo tomu, co říkáte. Naučte je, že mohou vždy říct „ne“, pokud se cítí nepříjemně. Že jejich vůle a pocity se počítají. A že existují způsoby, jak se mohou chránit.

Jak ochránit své dítě?

Jako rodič byste měli své dítě naučit, že klidně může říct své křestní jméno. Jiné věci, jako je místo, kde žijete nebo informace o sourozencích, však nejsou záležitostí cizích lidí.

Pokud děti chodí do školy bez rodičů, může pomoci, když půjdou s dětmi ze sousedství, spolužáky nebo staršími školáky. Čím více dětí spolu chodí, tím je to pro každého bezpečnější.

Bezpečnost může také představovat rodinné heslo. Pokud se k dítěti přiblíží cizí člověk a bude ho chtít přesvědčit, aby šel s ním – například větou: „Máma/táta mě poslal, abych tě vyzvedl.“ – může dítě požádat o heslo. Pokud ten člověk to slovo nezná, dítě nepůjde.

Děti by se také měly naučit na sebe upozornit v nebezpečné situaci – křikem nebo mluvením na ostatní kolemjdoucí. Možností může být i útěk. Děti by proto měly vědět, kam mohou eventuálně doběhnout. Útočiště nabízejí restaurace, pekárny, kavárny a obchody – obecně místa, kde je více lidí.

Děti se musejí umět svěřit svým rodičům

Nemůžeme naše děti doprovázet celý den. Ale musíme jim dát vědět, že jsme tu vždy pro ně. Protože kdyby bylo nejhůř, měly by nám to otevřeně říct a nemít pocit, že udělaly něco špatně.

Důvěřovat dítěti a vědět, že dítě důvěřuje rodičům, je může ochránit před velkým nebezpečím. Proto nemůžete svému potomkovi dostatečně často říkat, že mu nasloucháte, že mu věříte a že jste vždy u toho, když má něco na srdci.

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 42 roku 2024 přináší pro Berany zajímavé výzvy a příležitosti. Vaše energie a nadšení budou na vrcholu, což vám pomůže dosáhnout osobních i pracovních cílů.V práci můžete očekávat nové projekty nebo nab&iacut... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat