Podpořte své dítě při přechodu na střední školu

Zatímco noví prvňáčci často chodí do školy super motivovaní, mnoho ze starších dětí, které v září také čeká jejich první školní den, se možná začíná trochu bát. Jak pomoci svému dítěti s přechodem na střední školu?

Krok ze základní školy na střední je obrovský. Naše děti byly na základní škole ty velké. Věděly přesně, co se smí dělat a kde co je. A najednou jsou z nich zase ti nejmladší. Je toho tolik: podivná, často mnohem větší škola, s podivnými učiteli, předměty, místnostmi a především se spoustou podivných dětí, které neznají. To mnoho dětí zastrašuje, zejména ty, které mají potíže se změnou.

Pocity, strachy a obavy

Zní to tak snadno, říct, že byste měli být ohledně těchto pocitů otevření. Bohužel ne každý je ochoten mluvit o tom, co mu chybí, co ho děsí nebo co ho trápí. Takže rodiče v následujících dnech a týdnech čeká hodně práce. Budeme se hodně ptát a ještě více naslouchat. Budeme vyprávět příběhy o našem prvním pobytu v nové škole (a to i přesto, že vaše dítě u toho koulí očima) Pokusíme se zbavit ho strachu či ostychu z nové školy a snad mu ji zatraktivnit.

Nepřenášejte na dítě svá vlastní očekávání

Je důležité, aby rodiče nepřenášeli svá očekávání na dítěte příliš. Je dost možné, že děti budou nadále potvrzovat svůj předchozí školní prospěch. Je ale stejně možné, že se známky zpočátku zhorší. Protože práce ve třídě nebo testy budou na nové škole hodnoceny zřejmě přísněji. To platí zejména pro děti, které přecházejí na střední školu. Do prvních známek máme ještě hodně daleko, ale je důležité, aby naše děti věděly, že pár špatných známek z nich nedělá špatného žáka.

Dejte svému dítěti čas

Protože všechno chce trochu času. Buďte proto se svým dítětem trpěliví a chápaví. Ať v klidu dorazí do nového prostředí. Koneckonců, bude tu trávit příštích 4–8 let. A až si konečně přinese domů první známky, a budou horší než předtím, tak to nebude problém. Nevyvíjejte na své dítě další tlak, ale spíše je rozveselte a motivujte. Nabídněte mu, že se s ním budete učit. Ukažte svému dítěti, že se zajímáte o to, co dělá ve škole.

Zpočátku může vaše dítě potřebovat pomoc se strukturováním dne. Domácí úkoly, učení, přátelé, koníčky a sport, to vše se musí nejprve skloubit. Vysvětlete mu, že učení a škola jsou samozřejmě důležité, ale přestávky (na učení) jsou minimálně stejně důležité.

A hodně o škole mluvte. Jací jsou učitelé, co se dnes obzvlášť vydařilo, co bylo opravdu hloupé, z čeho bylo vaše dítě šťastné nebo naštvané? Nechte své dítě, aby vám řeklo, co se naučilo v nových předmětech. Stačí projevit zájem o důležitou a novou fázi života vašeho dítěte.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden Berani zažijí období plné energie a dynamiky. Hvězdy jsou vám nakloněny, což vám dodá extra dávku sebevědomí a vášně. Buďte připraveni na nové výzvy a příležitosti, které se objeví na vaší cestě.Vaše pr... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat