Zralé stonky pšenice dodávají sušeným květinovým aranžmá nádech pozdního léta a hřejivou venkovskou atmosféru. Pokud jste příznivci romantických dekorací, a chcete si letošní pozdní léto a podzim doma co nejvíce zpříjemnit sušenými květinovými vazbami a věnci, je nejvyšší čas vyrazit na sběr potřebného materiálu: v tomto případě zlatavá stébla pšenice z polí
Pšenici na sušení je vhodné sbírat koncem léta nebo začátkem podzimu, pokud se jedná o divoce rostoucí obilí. Na polích se sběr odvíjí dle sklizně, samozřejmě. Když vás kombajn předběhne, už toho moc nenasbíráte. Nicméně i po sklizni naleznete na polích spoustu zapomenutých klasů, takže se rozhodně vyplatí se projít i po suchých strništích a pokusit se o nějaký ten úlovek. Než však začnete tvořit dekorace z obilí, je potřeba jej správně nasbírat a usušit. Jak na to vám prozradíme v několika tipech.
Nezapomeňte na ochranu
Oblečte si košili s dlouhým rukávem a dlouhé kalhoty, abyste předešli škrábancům a odřeninám. Samozřejmě, pokud jste zběhlí milovníci přírody, nad předchozí větou se pouze usmějete, nicméně pro ty, kdo do přírody často nechodí, to může být nepříjemné překvapení. Obilí a traviny rostoucí na polích či loukách jsou ostré, o to více, pokud jsou zralé a začínají schnout. Nezapomeňte ani na rukavice, abyste si neporanili ruce. Vezměte si s sebou zahradnické nůžky a kbelík s úchopem.
Sběr a sušení
Uchopte do ruky hrst pšeničných stonků těsně pod klasy a stiskněte k sobě, abyste si připravili stonky k řezu. Pšeničné stonky sestřihněte vodorovně pomocí zahradnických nůžek zhruba 5 cm od země (podle toho, jak dlouhé stonky chcete).
Stébla pšenice pak opatrně vkládejte do košíku nebo kbelíku seříznutými konci dolů. Opřete stonky o bok kbelíku, abyste vytvořili místo pro další a postupně naplňte nádobu podle potřeby.
Doma pak postupně vytahujte nasbíraná pšeničná stébla po hrstech o průměru nejvýše 5 cm. Každý svazek omotejte gumičkou kolem stonků zhruba v jedné třetině celkové délky nad jejich odříznutými konci. Omotejte tak, aby byl svazek pevný, ale zároveň abyste nenarušili a nepomačkali stonky.
Na proces sušení si přizvěte ramínko na šaty, na které si hotové svazky pšenice hezky rozvěsíte pomocí provázku. Zavěšujte vzhůru nohama. Sušte v tmavé suché místnosti s teplotou 20–25 stupňů Celsia po dobu tří týdnů.
Co pak s ní?
Po usušení by měla mít stébla pšenice zlatavou barvu a mírně lesklou strukturu. Dle potřeby můžete lehce postříkat lakem ve spreji, případně třpytivým sprejem s nádechem bronzové barvy. Pšenici však stříkejte jen z jedné strany, aby vytvářela lehounké odlesky, nechcete si přece její přirozenou krásu zkazit kompletním překrytím barvou.
Pšenicí pak můžete naplnit vázu, a přidat několik stébel levandule či jiných sušených květů, případně umělou větvičku s nažloutlými listy pro umocnění pozdně letní atmosféry.
Svazek pšenice také můžete omotat ozdobnou krajkovou nebo háčkovanou stužkou a umístit na ležato kdekoli na polici nebo římse společně s dalšími sezónními dekoracemi.
Venkovského vzhledu docílíte umístěním sušené pšenice do starého plechového džbánu nebo bílé keramické konvičky, případně si vytvořte romantickou kytici se sušenou levandulí, sušenými květy růží a pšenicí převázanou lesklou saténovou stuhou.
Pšenici také můžete navázat na věncový korpus a vytvořit tak jedinečný sezonní věnec na dveře nebo stěnu do obývacího pokoje, případně do jídelny. Zkrátka využití pšenice se meze nekladou a ať už ji využijete jakkoli, dodá vašemu domovu hřejivou útulnou atmosféru venkova a pozdního léta.
Zdroj: názor autora - celý článek
Sledujte nás na sociálních sítích: