Jak pečovat o dřevěná okna?

Dřevěná okna jsou na údržbu o něco náročnější než ta plastová. Jak o ně řádně pečovat? Musí se natírat? O způsob údržby se zajímejte už při jejich výběru.

Dřevo je přírodní materiál, o který je třeba pečovat. Vítr, déšť, vysoké teploty i mrazy se prostě na vzhledu projeví.

V současné době jsou dřevěná okna vyráběna z lepených eurohranolů, což jim zajistí pevnost, tvarovou stálost i perfektní izolační vlastnosti.

Jejich odolnost vůči rozmarům přírody záleží na jejich povrchové úpravě, a je úplně jedno, z jakého druhu dřeviny, které s k jejich výrobě používají, vlastně jsou.

Co to je „vícevrstvá povrchová úprava“?

Jejím základem je impregnace. Je důležité, aby všechny aktivní částice pronikly hluboko do struktury dřeva. Jen tak budou okna chráněna před napadením houbami a plísněmi. Impregnaci je třeba provádět na jednotlivých částech okna ještě před tím, než se sesadí dohromady. Jen tak budou chráněné i rohové spoje, kam by se v opačném případě impregnace nedostala.

Po slisování jednotlivých částí jsou přiznané spoje dřevěných eurooken vyplněny také pružným plničem. Ten je ochrání před průnikem vody.

Pak následuje namáčení eurooken v základové barvě a jejich řízené sušení, které sjednotí jejich barevný odstín a zamezí tvorbě „kapiček“ barvy.

Nanočástice barevného základu pronikají hluboko do póru dřeva a podílí se na jeho ochraně. Kromě toho také napomáhají optimální přilnavosti povrchové lazury. Finální vrstva tvrdé, ale pružné lazury zajišťuje ochranu oken před povětrnostními vlivy, některými chemickými látkami a před mechanickým poškozením.

Péče o lazuru je snadná, ale nezbytná. Zvládne ji každý. Možná i proto jsou dřevěná okna stále tolik oblíbená.

Jak pečovat o lazuru dřevěných oken?

Dvakrát za rok – vždy na podzim a na jaře – ošetřete lazuru po umytí speciálním balzámem. Ten nejvhodnější by vám měl doporučit, případně i dodat, výrobce vašich oken.

Jak se balzám nanáší?

Stačí obyčejná houbička namočená v balzámu. Tou natřete dřevěné části oken. Balzám zacelí mikrotrhlinky a rozzáří i povrch oken.

Jak je to s nátěrem oken?

Interval pro nový nátěr záleží na tom, kde a jak jsou okna nainstalovaná. Okna, která jsou vystavena přímému slunečnímu žáru trpí víc než ta ve stínu. Obecně ale můžeme říct, že u kvalitní povrchové úpravy a pravidelné péči o lazuru, nastane tento okamžik až po 10 - 15 letech.

Co když dojde k poškození povrchu oken?

Opravy i renovační nátěry je vhodné svěřit do rukou odborníků. Od toho tu je odborný servis dodavatele oken. Neodborný zásah, třeba při poškození kroupami, může povrch dřevěných oken nenávratně poškodit.

NÁŠ TIP: Věnujte pozornost údržbě oken, kterou doporučuje výrobce. Kromě péče o lazuru u eurooken je třeba také pravidelně promazávat a seřizovat kování oken a kontrolovat kvalitu a čistotu těsnění.+

Jaké jsou slabiny dřevěných oken?

Z hlediska povrchové úpravy to jsou dolní části křídel a rámů. Právě po těchto místech stéká voda, která může v zimě namrznout. Před tím se můžete ochránit tím, že si vyberete dřevěná okna, která jsou na těchto místech chráněná rámovou a křídlovou okapnicí vyrobenou z odolného hliníku. Ta je před účinky povětrnosti ochrání.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 42 roku 2024 přináší pro Berany zajímavé výzvy a příležitosti. Vaše energie a nadšení budou na vrcholu, což vám pomůže dosáhnout osobních i pracovních cílů.V práci můžete očekávat nové projekty nebo nab&iacut... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat