Místa v kuchyni přitahující špínu

Kuchyň je nejčastěji využívanou místností v domácnosti. Proto je jedním z nejšpinavějších míst naší domácnosti. Která místa jsou největším semeništěm bakterií? Měli bychom jim při úklidu věnovat více času?

Houbičky a kartáče

Víte, proč se prodávají houbičky na nádobí po deseti kusech a stojí jen pár korun? Jsou totiž jednorázové. Jenže většina z nás houbičku používá klidně i několik týdnů, jenže na ní ulpívá obrovské množství bakterií, které se množí ze zbytků syrového jídla nasáklého v houbičce. Vůbec nejhorší věc, kterou můžete udělat, je používat houbu na nádobí i na všechno ostatní. Pokud s ní tu a tam setřete linku, máte rázem kontaminovanou polovinu kuchyně. Když už houbičku po jednom použití nechcete vyhazovat, přidejte ji do myčky, až budete mýt nádobí. Nebo ji namočte do misky se slabým roztokem sava.

Dřez

I když je dřez nepochybně nejoplachovanějším předmětem celé kuchyně, nachází se v něm nejvíce bakterií. A to ne ledajakých! Dřezy a umyvadla jsou největším zdrojem bakterií e-coli, které způsobují úporné zažívací potíže, pokud je člověk pozře. K tomu můžeme přidat ještě bakterie salmonely. Každý den proto dřez nejen umyjte horkou vodou a saponátem, ale také vydezinfikujte.

Stojan na nože

Ve škvírách či štětinách stojanů na nože můžeme nalézt celé kolonie bacilů. Jde totiž o jeden z nejméně umývaných předmětů v kuchyně. Protože většina nečistot a zbytků ulpívá uvnitř stojanu, mnohdy nás ani nenapadne, že by mohl být špinavý.

Krájecí prkénka

Plastová i dřevěná krájecí prkénka vyžadují mnohem více péče než byste čekali. Říkáte si už pár let, že to prkénko je prostě jen zašedlé a opotřebované? Nikoli. Pokud prkénko vykazuje v místě největšího používání změnu barvy, je jednoduše špinavé. Pořádně ho vydrbejte.

Slánky a pepřenky

Slánky a pepřenky se myjí opravdu sporadicky. Většinou se jen vymění jejich obsah a používají se vesele dál. Nesmíme ale zapomínat, že slánku a pepřenku používáme i při vaření, kdy máme ruce od syrového masa, vajec apod. Takovým zacházením předměty kontaminujeme a strávníkovi, který si s nimi později dochutí svůj oběd, hrozí, že mu bude pěkně zle.






Celkem  2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro vás, Berany, přináší zajímavé možnosti a nové perspektivy. Energie okolního světa vás bude motivovat k tomu, abyste se pustili do nových projektů a vyburcovali se ze zajetých kolejí. Vaše přirozená odvaha a rozhodnost vá... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

36 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:43
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:47
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat