Je pravda, že maminky jsou zdrojem moudrosti a informací, které se mohou předávat po generace. Užitečné triky a rady se hodí, ale co takové mýty? Kterým nesmyslům vaše matka pravděpodobně ještě stále věří?
V kuchyni jste jako doma – ostatně i vaše maminka je taková. Občas vás poučuje, co a jak by se mělo a nemělo dělat? Nevěřte všemu, co se dostane k vašim uším. Maminka se totiž může mýlit!
Míchání sody s octem způsobuje důkladné nakynutí těsta
Chcete-li vyvrátit tento mýtus, stačí si vzpomenout na hodiny chemie. V nich jste se možná dozvěděli, že soda sice potřebuje kyselé prostředí, nicméně ve spojitosti s těstem a octem tenhle postup funguje jen trochu. Důvodem je, že i když směs vytváří oxid uhličitý, plyn uniká ještě předtím, než se dostane do těsta.
Lepší alternativou je smíchání sody s kyselými a suchými přísadami, které se poté přidají do kapalin. Rychlejších a efektivních výsledků se také dočkáte, pokud místo octa použijete podmáslí, kysanou smetanu nebo citronovou šťávu.
Vejce by se měla vařit zásadně ve studené vodě
Vejce vařená ve studené vodě se prý dají snadněji oloupat a navíc lépe chutnají. Tedy aspoň tak to maminka říkává. Profesionální kuchaři však věří, že vkládání vajec do vody přivedené k varu funguje lépe. (Takhle nejlépe chutnají vejce naměkko či nahniličku.) Navíc se neprotahuje doba varu a máte přesné informace o tom, jak dlouho se vejce skutečně vaří.
Slaná voda usnadňuje čištění pánví
Ve starých kuchyňských knihách se píše, že chcete-li snadno vydrhnout připálenou pánev či hrnce, musíte nádobí zalít slanou vodou, která by se měla několik minut povařit. Hloupost. Tenhle trik nefunguje. Sůl, která se k tomuto účelu používá, může poškodit nerezavějící ocel.
Oplachování nádobí studenou vodou s citronem odstraňuje zápach
Mnoho žen, převážně starších ročníků, zastává názor, že nepříjemný rybí zápach či další odéry pomáhá odstraňovat oplachování nádobí studenou vodou s citronem. Kyselina citronová sice uvolňuje nechutné pachy a mastnotu, ale zafunguje až v momentě, kdy se spojí s vodou horkou.
Při vaření těstovin je nutný olej
Každý Ital by se divil, kdyby vás viděl, jak do hrnce s vodou na těstoviny přidáváte olej – po vzoru vaší maminky. Pro pastu je důležitý hlavně dostatek dobře osolené vody. Olej, který se do ní často přidává, se při slití do odpadu stejně vyplaví, a rozhodně nezabrání tomu, aby se k sobě těstoviny nelepily. Lepší je dopřát jim kvalitní olivový olej až po scezení.
Sledujte nás na sociálních sítích: